Uzgajivači sitnih životinja smatraju da bi službenici na državnim granicama trebalo da budu edukovaniji kako bi prepoznali koje životinje se uvoze.

Predsjednik Sportskog društva za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „Golub“ iz Prijedora, Mladen Goronjić, priča da uzgajivači po svoje ljubimce najčešće odlaze u Mađarsku.

– U Mađarskoj je sve uređeno do savršenstva, tako da odmah na izložbama imate veterinarsku kancelariju u kojoj veterinar pregleda životinju koju ste kupili, a prodavac prilaže sve dokumente o vakcinaciji, pa na osnovu toga dobijamo pasoš za životinju. Ipak, na granici nas dočekaju pomalo zbunjeni službenici koji nam postavljaju razna i brojna pitanja – objašnjava Goronjić.

Navodi da je najviše nepovjerenja prilikom uvoza živine, a sve zbog ptičije gripe.

– Uzgajivači znaju prepoznati ako je neka životinja zaražena i nikada ne bi dali 50 evra za kokoš ili pticu koja je bolesna. Sa druge strane, niko ne razmišlja da na prijedorski ribnjak slijeću razne ptice selice iz udaljenih krajeva, koje niko ne kontroliše, a ostavljaju iza sebe tragove – kaže on.

Dodaje da je uzgoj živine i golubova godinama veoma popularan te da u posljednje vrijeme sve više mladih ima ukrasne ptice.

– Povećava nam se broj članova, a i mi stalno širimo broj životinjskih vrsta koje nabavljamo i zato nam je sve veći problem veličina prostora za izložbu sitnih životinja. Nadamo se da će uskoro biti završena izgradnja dvorane na Urijama, kako bismo mi za izložbe mogli dobiti termin u staroj dvorani „Mladost“ – priča Goronjić.

Zanimljivo je da među 70 članova „Goluba“, ima i uzgajivača iz Bileće i Gacka jer tamo ne postoji udruženje ovog tipa.

Goronjić kaže da uzgajivači rado učestvuju u humanitarnim akcijama, te da su ponosni na saradnju sa prijedorskim vrtićem.

– Obišli smo prijedorske vrtiće kako bismo najmlađe upoznali sa raznim životinjama. U četiri navrata, predstavili smo im golubove, živinu, kuniće i na kraju zmije i paukove. Iznenadilo nas je da se djeca više boje kokoške nego zmije, pa svi hoće da je uzmu u ruke – kaže on uz osmijeh.

Navodi da ovo društvo ima veliku podršku grada Prijedora koji im je ustupio jednu prostoriju u objektu Mjesne zajednice Urije.

U Prijedoru je i sjedište Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Republike Srpske.

– Kulturni i socijalni život stanovništva je sada smanjen na minimum, ljudi najčešće idu u kafane, tako da su željni da vide bilo šta, pa se obraduju svakoj našoj izložbi. Međutim, potrebno je mnogo rada da se sve pripremi, a uvijek nam nedostaje radne snage – kaže Branko Stojanović, predsjednik Saveza.

Ne postoje veterinari za sitne životinje

Goronjić kaže da je veliki problem uzgajivača što ne postoje veterinari koji mogu liječiti sitne životinje, među kojima su i agame, zmije, paukovi, kameleoni i ostali.

– Ako se razbole, mi nemamo veterinara, onda se uzgajivači međusobno savjetuju i sami liječe životinje – zaključuje on.

EuroBlic