U jednoj od najvećih policijskih akcija na suzbijanju organizovanog prosjačenja u BiH na području Bihaća uhapšeno je 19 osoba.

Izvor “EuroBlica” iz istrage otkriva da je organizator kriminalne grupe koja je iskorištavala djecu radi prosjačenja na ulici Džafer Beganović koga terete za trgovinu ljudima.

O kakvoj se akciji radilo, govori i podatak da su pod istragom bili i vlasnici kuća koji su svoje nekretnine iznajmili osumnjičenima.

U okviru policijske akcije privedeno je i osam maloljetnika, među kojima i troje djece.

-Ostali osumnjičeni pušteni su da se brane sa slobode, a neki od njih će imati status svjedoka u budućem krivičnom postupku, dok će protiv drugih biti podnesene prekršajne prijave- naveo je izvor iz istrage.

Istragom je utvrđeno da je Beganović sa saučesnicima u proteklom periodu došao na područje Krajine, odnosno Bihaća u namjeri da organizuje lanac prosjačenja u koji su bila uključena i djeca.

Snežana Galić, portparol MUP Unsko-sanskog kantona, izjavila je da se radilo o koordinisanoj akciji u kojoj su učestvovali pripadnici MUP, Centra za socijalni rad, te kantonalne inspekcije.

Portparolka MUP USK navodi da je brigu o djeci preuzeo Centar za socijalni rad Prijedor, koji je djeci odmah pronašao alternativni smještaj.

Većini će biti uručeni prekršajni nalozi, dok se organizatorima na teret stavljaju navedena krivična djela.

Ovom akcijom su obuhvaćeni i vlasnici kuća koji su iznajmljivali objekte za stanovanje u vrlo nehumanim i nehigijenskim uslovima, osobama koje se bave prosjačenjem, a rad sa njima preuzeli su inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Jedan od objekata je zapečaćen.

EuroBlic
Foto – ilustracija