Danas je Prijedoru održan zanimljiv flash mob performans u okviru kojeg se na glavnom gradskom trgu okupilo 40-tak građana koji su zajedno otpjevali popularnu pjesmu „Ovo je zemlja za nas“, kultne beogradske grupe EKV.

Ovaj događaj organizirala je i osmislila mlada aktivistica iz Prijedora, Nina Fuštar (18), inače Ambasadorica pomirenja u projektu re:Generacija.

Projekat USAID-a simboličnog naziva re:Generacija, koji implementira Međunarodni republikanski institut u BiH i udruženje Magacin Kabare, ima za cilj da educira i motivira mlade širom zemlje da zagovaraju pomirenje i suživot svih naroda, naročito među mlađim generacijama.

Mladi Ambasadori pomirenja iz deset bh. gradova koji su odabrani za lidere projekta, dobili su zadatke da osmisle događaje kroz koje će utjecati na podizanje svijesti o pomirenju u svojim sredinama, ali i izvan njih.

Osim današnjeg okupljanja u Prijedoru, sutra će u Drvaru biti održana stand up predstava u izvedbi Neđe Ždrnje, dok je posljednji dan sedmice u Sanskom Mostu rezervisan za besplatne zagrljaje, eksperiment koji je osmislio Issa Ičanović.

Svi ovi umjetnički performansi imaju zajednički društveno odgovorni zadatak, a to je podiznje svijesti o suživotu, pomirenju i prijateljstvu među svim etničkim grupama u BiH.

ATV BL