U Galeriji `96 je otvorena izložba skulptura mlade umjetnice iz Srbije Sare Nikolić pod nazivom „Konjica bez jahača“.

Predstavljajući autora direktor Galerije Tihomir Ilijašević je istakao da vjeruje da će za petnaestak godina ona izlagati i u nekim velikim galerijama širom svijeta.

„Tada ćemo sa ponosom reći, a ta Sara, pa ona je izlagala u Prijedoru i bićemo ponosi na to što poznajemo i nju i njen rad“, naglasio je Ilijašević.

Nikolićeva je novinarima izjavila da je drugi put u Prijedoru, a ovdašnja publika je mogla da vidi njene skulpture među izlagačima radova nastalih na Likovnoj koloniji „Pliva“.

„Izloženi radovi su iz ciklusa posvećenog konjima koji je najbliža životinja ljudima i uvijek je u raznim epohama bio uz čovjeka tako da je za umjetnika uvijek bio neiscrpan izvor ideja“, izjavila je Nikolićeva.

Izložbu je otvorio akademik Milivoje Unković koji je pred mnogobrojnim Prijedorčanima istakao da je Saru upoznao u galeriji `Stara kapetanija` u Zemunu i da je tada shvatio da još uvijek ima mladih i darovitih umjetnika koji odolijevaju svim globalističkim konceptima koji potiru darovitost i individualnost.

„Konji kao jedan od motiva u građenju skulptorske forme, koji su bezbroj puta bili inspirativna tematika od praistorije do danas, koliko god su izazovni, isto toliko su zamka za mlade autore“, istakao je Unković.

Izložba „Konjica bez jahača“ u Galeriji `96 biće otvorena narednih mjesec dana.

Glas Srpske