Nebojša Nožinić (67) iz Prijedora jedan je od rijetkih koji je sportsku karijeru u vazduhoplovstvu završio sa tri dozvole.

Za “EuroBlic” navodi da je vlasnik dozvole za padobranstvo, upravljanje jedrilicom i motorno letenje. Prisjeća se da je u svijet visina ušao sasvim slučajno, kao prijedorski gimnazijalac.

– Nas 5. drugara iz Gimnazije, entuzijasta, bavili smo se skijanjem i planinarenjem i takmičili se u tome. Naišli smo 1967. godine na konkurs Aero-kluba za prijem padobranaca i onako iz znatiželje, prijavili se, prošli smo obuku i prvi skok napravio sam već naredne godine na Aerodromu u Prijedoru – priča Nožinić.

Dodaje da će naredne godine proslaviti 50 godina od prvog padobranskog skoka, kojih je za ukupno 4 godine bavljena padobranstvom imao 184.

– Potom sam 1972. prošao obuku za pilota jedriličara i ostao u jedriličarstvu narednih 14 godina, jer sam pošao i na obuku za pilota motornog letenja te sam karijeru završio sa 2.010 letova i osvojio brojne nagrade – priča Nožinić.

Za sve 3 discipline vazduhoplovstva kaže da su jedinstvene.

– Jedino zajedničko za njih je osjećaj treće dimenzije, koji oni što hodaju po zemlji ne mogu doživjeti. Ali to nije isto u padobranstvu gdje ste u slobodnom padu i to je neopisivo to se može samo doživjeti, jedriličarstvo je jedan od najljepših sportova na svijetu, a motorno letenje ima svoje draži. Čitavo vrijeme ste u vazduhu i nemate vremena da se opustite, tu morate da pokažete rezultat, imate mogućnost da uživate ako nemate poseban zadatak – smatra on.

Navodi da je kao pilot jedrilice u vazduhu ostajao i po 6 sati.

– Bilo je letova za koje se spremim ali zbog vremenskih uslova, prizemljim se nakon pola sata. A bilo je i letova kada sam imao samo gutljaj vode i jednu cigaretu, a u vazduh ostanem 5-6 sati nakon čega mi čitavo tijelo atrofira – priča uz osmijeh on.

Prisjeća se da je u vazduhoplovstvu imao i opasan događaj koji se rijetko doživi.

– Uzletao sam na prijedorskom Aerodrom i na nekih 5 – 6 metara visine i brzini oko 100 kilometara na sat, ugledao sam 2 fazana sa desne strane, jedan je trčao po zemlji, a drugi poletio, udario u kokpit, prošao kroz elisu i upao u motor aviona – objašnjava Nožinić.

Dodaje da nije smio nastaviti dalje, jer se avion mogao zapaliti zbog vrućeg motora u koji je upalo perje.

– Najviše sam se bojao da ću upasti u kanal koji je bio na kraju piste, na sreću uspio sam usporiti i okrenuti nazad avion. Kolege su me dočekale sa nevjericom, a neko se našalio da smo fazana mogli i pojesti jer je bio pečen – priča on.

Prije par godina otišao je u penziju nakon čega se prestao baviti i letenjem. Tvrdi da ga nikada nisu interesovala zvanja i titule u vazduhoplovstvu, te da je bio isključivo sportista.

Tu ljubav prenio je na svoju decu. Sin mu je pilot jedrilice, a ćerka stjuardesa. Uz osmijeh dodaje da jedino suprugu nikada nije uspio nagovoriti da sjedne sa njim u avion.

Ponosan na druga Jovicu Mandića

Nebojša priča da je u ekipi gimazijalaca koja se slučajno prijavila na konkurs za padobrance prije 50 godina, bio i legendarni Jovica Mandić.

– Položili smo za padobrance u par dana razlike, a on je svoju karijeru završio kao instruktor padobranstva. Bio je probni padobranac u fabrici padobrana „Kluz“ iz Beograda, a obučavao i specijalne policijske snage Srbije – priča on.

EuroBlic

Povezane vijesti

OKRENI 17001: JEDAN POZIV, JEDAN OBROK ZA JAVNE KU... Muharemu Horozović /49/ iz Prijedora zatičem u javnoj kuhinji prijedorskog Udruženja građana „Optimisti“. Skrštenih ruku, s maramom na glavi koja krij...
FOTOGRAFIJE S DUŠOM AHMETA REŠIDOVIĆA – FOTO Iako za sebe kaže da je amater i da mnogo toga ne zna o fotografisanju, snimci koje pravi Ahmet Rešidović iz Donje Ljubije kod Prijedora nikoga ne ost...
HALID MUSLIMOVIĆ PORUČIO: TAJNA SREĆE JE U TOME DA... Folk pjevač Halid Muslimović je na estradi već 36 godina i uprkos tome što je punio koncertne dvorane širom svijeta, i dalje ima neostvarene profesion...
UBIJENI GRAD: LJUBIJA, ČIJI RUDNICI SU NEKADA RUDO... Prolazniku koji slučajno zaluta u bivšu rudarsku varošicu Ljubiju kod Prijedora, jer tamo se ne dolazi namjenski osim ako baš nemate kakve rodbine, ne...
PRIJEDOR-ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA FONDACIJE “IDRI... U povodu četverogodišnjice osnivanja i rada Fondacije “Idriz Jakupović” iz Sanskog Mosta u Gradskom pozorištu u Prijedoru je u u subotu 30.06.2018.god...
MLADA PRIJEDORČANKA U TRCI ZA ŠVEDSKI PARLAMENT &#... Tridesettrogodišnja Melisa Avdagić Nilsson, porijeklom iz Ljubije kod Prijedora, na predstojećim septembarskim izborima u Švedskoj biće jedan od visok...
DONJI GAREVCI DRUGI FINALISTI KULTURNO-ZABAVNOG KA... Druga ovogodišnja Kulturno-zabavna manifestacija „Selo veselo“ održana je 8. jula u Donjim Garevcima. Brojni posjetioci pratili su nadmetanja u tr...
PRVA “BUBIJADA” OKUPILA LJUBITELJE OLDTAJMERA IZ N... U Rasavacima kod Prijedora, u kampu koji se nalazi na samoj obali rijeke Sane, organizirana je prva "Bubijada", koja je, prema riječima domaćina Slavi...