Nebojša Nožinić (67) iz Prijedora jedan je od rijetkih koji je sportsku karijeru u vazduhoplovstvu završio sa tri dozvole.

Za “EuroBlic” navodi da je vlasnik dozvole za padobranstvo, upravljanje jedrilicom i motorno letenje. Prisjeća se da je u svijet visina ušao sasvim slučajno, kao prijedorski gimnazijalac.

– Nas 5. drugara iz Gimnazije, entuzijasta, bavili smo se skijanjem i planinarenjem i takmičili se u tome. Naišli smo 1967. godine na konkurs Aero-kluba za prijem padobranaca i onako iz znatiželje, prijavili se, prošli smo obuku i prvi skok napravio sam već naredne godine na Aerodromu u Prijedoru – priča Nožinić.

Dodaje da će naredne godine proslaviti 50 godina od prvog padobranskog skoka, kojih je za ukupno 4 godine bavljena padobranstvom imao 184.

– Potom sam 1972. prošao obuku za pilota jedriličara i ostao u jedriličarstvu narednih 14 godina, jer sam pošao i na obuku za pilota motornog letenja te sam karijeru završio sa 2.010 letova i osvojio brojne nagrade – priča Nožinić.

Za sve 3 discipline vazduhoplovstva kaže da su jedinstvene.

– Jedino zajedničko za njih je osjećaj treće dimenzije, koji oni što hodaju po zemlji ne mogu doživjeti. Ali to nije isto u padobranstvu gdje ste u slobodnom padu i to je neopisivo to se može samo doživjeti, jedriličarstvo je jedan od najljepših sportova na svijetu, a motorno letenje ima svoje draži. Čitavo vrijeme ste u vazduhu i nemate vremena da se opustite, tu morate da pokažete rezultat, imate mogućnost da uživate ako nemate poseban zadatak – smatra on.

Navodi da je kao pilot jedrilice u vazduhu ostajao i po 6 sati.

– Bilo je letova za koje se spremim ali zbog vremenskih uslova, prizemljim se nakon pola sata. A bilo je i letova kada sam imao samo gutljaj vode i jednu cigaretu, a u vazduh ostanem 5-6 sati nakon čega mi čitavo tijelo atrofira – priča uz osmijeh on.

Prisjeća se da je u vazduhoplovstvu imao i opasan događaj koji se rijetko doživi.

– Uzletao sam na prijedorskom Aerodrom i na nekih 5 – 6 metara visine i brzini oko 100 kilometara na sat, ugledao sam 2 fazana sa desne strane, jedan je trčao po zemlji, a drugi poletio, udario u kokpit, prošao kroz elisu i upao u motor aviona – objašnjava Nožinić.

Dodaje da nije smio nastaviti dalje, jer se avion mogao zapaliti zbog vrućeg motora u koji je upalo perje.

– Najviše sam se bojao da ću upasti u kanal koji je bio na kraju piste, na sreću uspio sam usporiti i okrenuti nazad avion. Kolege su me dočekale sa nevjericom, a neko se našalio da smo fazana mogli i pojesti jer je bio pečen – priča on.

Prije par godina otišao je u penziju nakon čega se prestao baviti i letenjem. Tvrdi da ga nikada nisu interesovala zvanja i titule u vazduhoplovstvu, te da je bio isključivo sportista.

Tu ljubav prenio je na svoju decu. Sin mu je pilot jedrilice, a ćerka stjuardesa. Uz osmijeh dodaje da jedino suprugu nikada nije uspio nagovoriti da sjedne sa njim u avion.

Ponosan na druga Jovicu Mandića

Nebojša priča da je u ekipi gimazijalaca koja se slučajno prijavila na konkurs za padobrance prije 50 godina, bio i legendarni Jovica Mandić.

– Položili smo za padobrance u par dana razlike, a on je svoju karijeru završio kao instruktor padobranstva. Bio je probni padobranac u fabrici padobrana „Kluz“ iz Beograda, a obučavao i specijalne policijske snage Srbije – priča on.

EuroBlic

Povezane vijesti

ODRŽANO 9. KAPANJE NA AGIĆA BRDIMA: “GRMEČKI VUKOV... Na poznatim Agića brdima nadomak Ćela kod Novog Grada održano je 9. Podgrmečko kapanje. Na ovom turniru okupilo se 20 ekipa koje su došle iz svih k...
ZABORAVLJENOM SELU KOZICA OBNOVLJENA AMBULANTA ... Obnovljena mjesna ambulanta u selu Kozica, koje se nalazi u administrativnom sastavu opštine Oštra Luka, svečano je otvorena u prisustvu velikog broja...
POSLJEDNJA ETAPA GRMEČKOG SIJELA: KAPANJE STIŽE NA... Ove subote, 17.marta, biće održano još jedno, ujedno i posljednje kapanje u ovoj sezoni, i to na poznatim Agića brdima nadomak Ćela kod Novog Grada. ...
POPLAVE U PRIJEDORU: ŽELJKO ĐURIĆ SPAVA U AUTOMOBI... Prema podacima Civilne zaštite grada Prijedora vodostaj rijeke Sane je u blagom opadanju i po informacijama iz Sanskog Mosta očekivanja su da će idalj...
HALID MUSLIMOVIĆ: TEŠKO MI JE, UBISTVO MOG OCA JOŠ... Halid Muslimović (57), jedan od najpopularnijih pjevača narodne muzike na ovim prostorima, obilježava 35 godina uspješne karijere. Svoju muzičku priču...
KAPANJE JE BREND KOJI SE MORA NJEGOVATI: ODRŽANO P... Da je kapanje postalo zaštitini brend svih Grmečlija i ljubitelja ove stare drevne igre pokazalo se to na mnogobrojnim druženjima održanim u četiri lo...
DAROVI VIŠESTRUKE VRIJEDNOSTI Da se tuga dijeljenjem smanjuje, a ljubav dijeljenjem uvećava, zna dobro Dosta Miki Bauer iz Frankfurta, koja svoju ljubav nesebično širi svuda. Ovoga...
HUMANITARNA ORGANIZACIJA SRBI ZA SRBE: AKCIJA PRIK... Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokrenula je akciju prikupljanja pomoći za porodicu Lukić iz sela Gornji Jelovac koje se nalazi 12 kilometara ud...