Nebojša Nožinić (67) iz Prijedora jedan je od rijetkih koji je sportsku karijeru u vazduhoplovstvu završio sa tri dozvole.

Za “EuroBlic” navodi da je vlasnik dozvole za padobranstvo, upravljanje jedrilicom i motorno letenje. Prisjeća se da je u svijet visina ušao sasvim slučajno, kao prijedorski gimnazijalac.

– Nas 5. drugara iz Gimnazije, entuzijasta, bavili smo se skijanjem i planinarenjem i takmičili se u tome. Naišli smo 1967. godine na konkurs Aero-kluba za prijem padobranaca i onako iz znatiželje, prijavili se, prošli smo obuku i prvi skok napravio sam već naredne godine na Aerodromu u Prijedoru – priča Nožinić.

Dodaje da će naredne godine proslaviti 50 godina od prvog padobranskog skoka, kojih je za ukupno 4 godine bavljena padobranstvom imao 184.

– Potom sam 1972. prošao obuku za pilota jedriličara i ostao u jedriličarstvu narednih 14 godina, jer sam pošao i na obuku za pilota motornog letenja te sam karijeru završio sa 2.010 letova i osvojio brojne nagrade – priča Nožinić.

Za sve 3 discipline vazduhoplovstva kaže da su jedinstvene.

– Jedino zajedničko za njih je osjećaj treće dimenzije, koji oni što hodaju po zemlji ne mogu doživjeti. Ali to nije isto u padobranstvu gdje ste u slobodnom padu i to je neopisivo to se može samo doživjeti, jedriličarstvo je jedan od najljepših sportova na svijetu, a motorno letenje ima svoje draži. Čitavo vrijeme ste u vazduhu i nemate vremena da se opustite, tu morate da pokažete rezultat, imate mogućnost da uživate ako nemate poseban zadatak – smatra on.

Navodi da je kao pilot jedrilice u vazduhu ostajao i po 6 sati.

– Bilo je letova za koje se spremim ali zbog vremenskih uslova, prizemljim se nakon pola sata. A bilo je i letova kada sam imao samo gutljaj vode i jednu cigaretu, a u vazduh ostanem 5-6 sati nakon čega mi čitavo tijelo atrofira – priča uz osmijeh on.

Prisjeća se da je u vazduhoplovstvu imao i opasan događaj koji se rijetko doživi.

– Uzletao sam na prijedorskom Aerodrom i na nekih 5 – 6 metara visine i brzini oko 100 kilometara na sat, ugledao sam 2 fazana sa desne strane, jedan je trčao po zemlji, a drugi poletio, udario u kokpit, prošao kroz elisu i upao u motor aviona – objašnjava Nožinić.

Dodaje da nije smio nastaviti dalje, jer se avion mogao zapaliti zbog vrućeg motora u koji je upalo perje.

– Najviše sam se bojao da ću upasti u kanal koji je bio na kraju piste, na sreću uspio sam usporiti i okrenuti nazad avion. Kolege su me dočekale sa nevjericom, a neko se našalio da smo fazana mogli i pojesti jer je bio pečen – priča on.

Prije par godina otišao je u penziju nakon čega se prestao baviti i letenjem. Tvrdi da ga nikada nisu interesovala zvanja i titule u vazduhoplovstvu, te da je bio isključivo sportista.

Tu ljubav prenio je na svoju decu. Sin mu je pilot jedrilice, a ćerka stjuardesa. Uz osmijeh dodaje da jedino suprugu nikada nije uspio nagovoriti da sjedne sa njim u avion.

Ponosan na druga Jovicu Mandića

Nebojša priča da je u ekipi gimazijalaca koja se slučajno prijavila na konkurs za padobrance prije 50 godina, bio i legendarni Jovica Mandić.

– Položili smo za padobrance u par dana razlike, a on je svoju karijeru završio kao instruktor padobranstva. Bio je probni padobranac u fabrici padobrana „Kluz“ iz Beograda, a obučavao i specijalne policijske snage Srbije – priča on.

EuroBlic

Povezane vijesti

RUDARSKA TRANSVERZALA 2017 – FOTO Planinarsko skijaško društvo „Ljubijski rudar“ Prijedor u povodu Dana rudara organizovalo je u nedjelju, 03.12.2017. godine, marš planinara – Rudarsku...
PREDSTAVNICI ORGANIZACIJE “SRBI ZA SRBE” U POSJETI... Predstavnici Humanitarne organizacije Srbi za Srbe iz Republike Srpske posjetili su porodicu Lukić iz sela Gornji Jelovac koje se nalazi na polovini p...
BIH IZLOŽENA UTICAJU VJETROVA ORKANSKE SNAGE: STIŽ... Područje Bosne i Hercegovine izloženo je uticaju vjetrova koji imaju orkansku snagu i koji će se sve češće u narednom periodu dešavati, upozoravaju st...
PRIJEDORSKI „CROMEX“ URUČIO POMOĆ JAVNOJ KUHINJI U... Prijedorsko preduzeće „Cromex“ uručilo je proteklog petka 45 paketa prehrambenih artikla korisnicima javne kuhinje u Ljubiji. U ovoj javnoj kuhinji...
U GORNJIM ORLOVCIMA KOD PRIJEDORA SRODNU DUŠU TRAŽ... Mještani mjesne zajednice Gornji Orlovci kod Prijedora, zabrinuti zbog velikog broja neženja u selu, riješili su da preduzmu nešto i pozvali sve nežen...
ULIČNI SVIRAČI IZ EKVADORA SVIRAJU U PRIJEDORU – V... Ulični svirači iz Ekvadora sviraju u Prijedoru. U glavnoj gradskoj ulici zabavljaju prolaznike, ali ponešto i zarade. Oduševljeni su Srpskom, a evo št...
PREDAH NA KOZARI: PLANINARI NE SHVATAJU OZBILJNO U... “Planinari ne shvataju ozbiljno upozorenja starijih da ne sjede na hladnom”, šaljivi je status ispod predivne fotografije s Kozare objavljene na društ...
MILADIN CVIJIĆ – JEDAN OD ISTINSKIH HEROJA DANAŠNJ... Miladin Cvijić jedan je od istinskih heroja današnjice! Branivši otadžbinu u ratnom vihoru, 1992. godine, nakon teškog ranjavanja ostao je bez obje no...