Nebojša Nožinić (67) iz Prijedora jedan je od rijetkih koji je sportsku karijeru u vazduhoplovstvu završio sa tri dozvole.

Za “EuroBlic” navodi da je vlasnik dozvole za padobranstvo, upravljanje jedrilicom i motorno letenje. Prisjeća se da je u svijet visina ušao sasvim slučajno, kao prijedorski gimnazijalac.

– Nas 5. drugara iz Gimnazije, entuzijasta, bavili smo se skijanjem i planinarenjem i takmičili se u tome. Naišli smo 1967. godine na konkurs Aero-kluba za prijem padobranaca i onako iz znatiželje, prijavili se, prošli smo obuku i prvi skok napravio sam već naredne godine na Aerodromu u Prijedoru – priča Nožinić.

Dodaje da će naredne godine proslaviti 50 godina od prvog padobranskog skoka, kojih je za ukupno 4 godine bavljena padobranstvom imao 184.

– Potom sam 1972. prošao obuku za pilota jedriličara i ostao u jedriličarstvu narednih 14 godina, jer sam pošao i na obuku za pilota motornog letenja te sam karijeru završio sa 2.010 letova i osvojio brojne nagrade – priča Nožinić.

Za sve 3 discipline vazduhoplovstva kaže da su jedinstvene.

– Jedino zajedničko za njih je osjećaj treće dimenzije, koji oni što hodaju po zemlji ne mogu doživjeti. Ali to nije isto u padobranstvu gdje ste u slobodnom padu i to je neopisivo to se može samo doživjeti, jedriličarstvo je jedan od najljepših sportova na svijetu, a motorno letenje ima svoje draži. Čitavo vrijeme ste u vazduhu i nemate vremena da se opustite, tu morate da pokažete rezultat, imate mogućnost da uživate ako nemate poseban zadatak – smatra on.

Navodi da je kao pilot jedrilice u vazduhu ostajao i po 6 sati.

– Bilo je letova za koje se spremim ali zbog vremenskih uslova, prizemljim se nakon pola sata. A bilo je i letova kada sam imao samo gutljaj vode i jednu cigaretu, a u vazduh ostanem 5-6 sati nakon čega mi čitavo tijelo atrofira – priča uz osmijeh on.

Prisjeća se da je u vazduhoplovstvu imao i opasan događaj koji se rijetko doživi.

– Uzletao sam na prijedorskom Aerodrom i na nekih 5 – 6 metara visine i brzini oko 100 kilometara na sat, ugledao sam 2 fazana sa desne strane, jedan je trčao po zemlji, a drugi poletio, udario u kokpit, prošao kroz elisu i upao u motor aviona – objašnjava Nožinić.

Dodaje da nije smio nastaviti dalje, jer se avion mogao zapaliti zbog vrućeg motora u koji je upalo perje.

– Najviše sam se bojao da ću upasti u kanal koji je bio na kraju piste, na sreću uspio sam usporiti i okrenuti nazad avion. Kolege su me dočekale sa nevjericom, a neko se našalio da smo fazana mogli i pojesti jer je bio pečen – priča on.

Prije par godina otišao je u penziju nakon čega se prestao baviti i letenjem. Tvrdi da ga nikada nisu interesovala zvanja i titule u vazduhoplovstvu, te da je bio isključivo sportista.

Tu ljubav prenio je na svoju decu. Sin mu je pilot jedrilice, a ćerka stjuardesa. Uz osmijeh dodaje da jedino suprugu nikada nije uspio nagovoriti da sjedne sa njim u avion.

Ponosan na druga Jovicu Mandića

Nebojša priča da je u ekipi gimazijalaca koja se slučajno prijavila na konkurs za padobrance prije 50 godina, bio i legendarni Jovica Mandić.

– Položili smo za padobrance u par dana razlike, a on je svoju karijeru završio kao instruktor padobranstva. Bio je probni padobranac u fabrici padobrana „Kluz“ iz Beograda, a obučavao i specijalne policijske snage Srbije – priča on.

EuroBlic

Povezane vijesti

DUHOVNA RADOST U SRCIMA MJEŠTANA U PRIJEDORSKOM NA... Izgradnja temelja manastira posvećenog Pokrovu presvete Bogorodice počela je u prijedorskom naselju Čirkin Polje, u blizini mjesta gdje je bio srednjo...
FOTOGRAF GORAN ĆUK: BEZ ULAGANJA NEMA NI NAPRETKA ... Prijedorčanin Goran Ćuk više od 20 godina bavi se fotografskim zanatom. -Sve je počelo uz oca Radenka. Nakon što se kao prosvjetni radnik amaterski...
MEĐUNARODNI DAN ŽENA NA SELU: ŽENE IZ CENTRA ZA BO... Međunarodni dan žena na selu obilježava se svake godine 15. oktobra. Podaci nam pokazuju da 60% stanovništva BiH živi u ruralnim područjima. Car...
GRADONAČELNIK ĐAKOVIĆ U POSJETI UDRUŽENJU “ŽENE U ... Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković posjetio članice Udruženja "Žene u umjetnosti" koje je odnedavno smješteno u nove prostorije. Poželjevši im...
LJUBIJA: NIJAZ ZUBANOVIĆ U HUMANOJ MISIJI – ... Porodica Zubanović iz Ljubije kod Prijedora danas je spokojna, jer je borba za život Nijaza Zubanovića uspješno završena prije tri godine. Sve se desi...
PD “KLEKOVAČA”: PLANINARSKA KESTENIJADA U PETRINJI... Planinarsko društvo “Klekovača” u okviru planiranih aktivnosti organizuje posjetu HPD “Zrin” Petrinja (Hrvatska) i uspon na Hrastovičku goru u subotu,...
NEOBIČAN REKORD U PRIJEDORSKOM SELU RASAVCI: BUNDE... Neobičan rekord u prijedorskom selu Rasavci! Gordana Milonić u aprilu je posijala sjeme u bašti, a nakon šest mjeseci iz nje iznijela bundevu, tešku n...
SMRDIBUBE OKUPIRALE DOMOVE, A NOVCA NIGDJE Smrdibube ili smrdljivi martini mora su građana širom RS, a najezda je posebno primjetna ovih oktobarskih dana, dok stručnjaci kažu da su za sve krive...