“Planinari ne shvataju ozbiljno upozorenja starijih da ne sjede na hladnom”, šaljivi je status ispod predivne fotografije s Kozare objavljene na društvenoj mreži “Fejsbuk”.

Članovi planinarskih društava s područja Prijedora uživali su u snježnom putešestviju Kozarom povodom “Dana rudara”. Riječ je o maršu planinara “Rudarskom transverzalom” na relaciji manastir Moštanica – Pašini konaci – Mrakovica.

– Transverzalom se nastoji obilježiti dio života rudara i rudarskih postrojenja tako što svake godine obilazimo značajnije rudarske lokalitete. Ovogodišnje hodanje nije bilo vezano za obilazak rudarskih lokaliteta nego se željelo planinarima i ostalim učesnicim približiti sjeverni dio Kozare i svi njegovi lijepi, zanimljivi krajolici koji se nemaju priliku često obilaziti.

– Na trenutak se u tim kilometrima sjetimo koliko je rudarski život bio i jeste težak i koliko je njihov hljeb zaista sa sedam kora – naveli su iz Planinarskog društva “Klekovača”.

Pored radnika RŽR “Ljubija” i “ArcelorMittala Prijedor” bilo je dosta planinara iz prijedorskih društava PSD “Ljubijski rudar”, PD “Klekovača” i PD “Pecija” Kozarska Dubica.

EuroBlic
PD Klekovača Prijedor