Dvadeset dvije godine nakon ratnih zbivanja, na području Republike Srpske, još je oko 240 kilometara površine koja nije deminirana.

Za lokalne zajednice, ali i stanovništvo to je veliki problem. Nerijetko se dešava da su nadomak minskih polja domaćinstva, ali i izletišta.

Od minskih područja strahovali su nakon završetka rata ali kako vrijeme odmiče,iako ih okružuje rizična površina o tome više niko i ne razmišlja,kažu mještani Oštre Luke. Međutim, prije samo dvadesetak dana – strašan podsjetnik.Od mine je stradao 48-godišnji lovac. Strah se opet probudio.

– Bojimo se za našu unučad, praunučad jer oni neće znati ad je ovo ovdje minirano i oni će biti slobodniji nego što smo mi sada, kaže Zdravko Vasiljević, mještanin sela Koprivna, opština Oštra Luka.

Tu nije kraj!Opština bogata šumom, suočava se sa velikim požarima, koji često zahvate minirana područja.

– Najveći problem nam predstavlja kad bukvalno idemo za vatrom i uđemo u minsko polje, a nismo ni svjesni da smo tu – ističe Dejan Mastikosa, komandir Vatrogasne jedinice Oštra Luka.

Međutim, dodatni problem su potencijalna minska područja koja su ostala bez adekvatnih upozorenja, koja su na ovim mjestima – postojala.

– Dešava se na terenu da iz raznoraznih razloga da ljudi neodgovorni građani pomjeraju te znake hitnog obilježavanja, napominje Dragan Kos, pomoćnik direktora Civilne zaštite za sektor deminiranja.

U Oštroj Luci šest kilometara kvadratnih pokriveno je minskim poljima. Potencijalna minska polja su čitavom dužinom granice između Oštre Luke i Federacije BiH i to na površini od stotinak kilometara.

U Republici Srpskoj još je 240 kilometara kvadratnih površine za koju se sumnja da je pod minama.Sve to trebalo je da bude deminirano do 2019. godine. Međutim, nedostatak sredstava doveo je do zaostatka od četiri godine, kažu nadležni.

– Republika Srpska i FBiH moraju preuzeti stvar u svoje ruke i izdvajati sresdtva za deminiranje, poručuje Saša Obradović, v.d. direktora Centra za uklanjanje mina BiH.

Nova startegija za deminiranje u BiH daje rok, da mine do 2025. godine budu prošlost. Do tada poruka jasna – oprez nije na odmet.

RTRS