Policija je imala informaciju da Vanja Vuković (32) iz Prijedora švercuje drogu pa je zbog toga zaustavljen „pasat“ koji je vozio i u kojem je pronađen skriven narkotik.

Ovo je u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju optuženima za šverc kilograma heroina Vukoviću i Nemanji Matijašu (34) kazao policijski inspektor Predrag Karanović.

– Oba optužena su policiji bila bezbjednosno interesantna, a 9. avgusta, kada su uhapšeni, vršili smo kontrolu na osnovu istrage drugih krivičnih djela. Kada smo primijetili „pasat“ i lica u njemu, mi smo ih kontrolisali. Vozilo je uz njihovo prisustvo prevezeno u Policijsku upravu Banjaluka, gdje je pronađena skrivena droga u filteru za vazduh – istakao je inspektor Karanović.

Prema optužnici protiv Vukovića i Matijaša u njihovom vozilu pronađen je heroin vrijedan oko 50.000 KM. Tužilaštvo je sa jučerašnjim ročištem završilo sa izvođenjem dokaza.

Branilac optuženih advokat Milorad Malić skrenuo je pažnju na nezakonitost brojnih dokaza. Istakao je da je pretres „pasata“ urađen na osnovu nezakonite usmene naredbe sudije Osnovnog suda u Prijedoru. Zbog toga on smatra da su nezakoniti dokazi koji su proizašli iz te naredbe.

U optužnici protiv Vukovića i Matijaša stoji da su oni heroin nabavili od njima poznate osobe. Navodi se da im je namjera bila da drogu prodaju preprodavcima i konzumentima na području Banjaluke, ali ih je u tome spriječila policija. Ranije je vještačenjima utvrđeno da je od optuženih oduzeta droga, a na vrećici kojom je bila obmotana nađeni su biološki tragovi Matijaša. Ove nalaze na Sudu su ranije obrazložili vještaci Vesna Matić i Zoran Obradović.

Poznati policiji

Vanja Vuković i Nemanja Matijaš poznati su policiji odranije. Vuković je 2007. godine osuđen na 30 mjeseci zatvora zbog podmetanja eksploziva pod automobil bivšeg načelnika Odjeljenja za suzbijanje zloupotrebe droge u tadašnjem CJB Banjaluka Gorana Mikanovića. Prema toj presudi Vuković je za miniranje vozila dobio 500 maraka. U presudi se navodi da su se o ovom napadu dogovorili Marko Momić i Nenad Kokanović. Momić je kasnije odustao od postavljanja eksploziva pod vozilo, ali je angažovao Vukovića.

Glas Srpske