Efikasnija primjena novih tehnologija (ICT) i klasterskog organizovanja metaloprerade na području Grada Prijedora cilj je projekta “Umrežavanje lokalne metaloprerade za primjenu novih tehnologija i jačanje konkurentnosti”, za čiju implementaciju su zadužene Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD Prijedor, Livnica a.d. Prijedor, CROMEX d.o.o. Prijedor i Polis d.o.o. Prijedor.

Projekat kofinansira Evropska unija u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj, EU ProLocal.

Djelatnosti metaloprerade se smatraju vodećim privrednim aktivnostima na području grada Prijedora, ali je njihov trenutni nivo razvoja daleko od potencijala i željenih ekonomskih parametara. U metalopreradi grada Prijedora, aktivna su 23 subjekta (pravna lica), koja zapošljavaju prosječno 390 lica, sa ukupnim prihodom od 30.427.977 KM i izvozom od 11.738.176 KM.

U okviru projekta dana 09.11.2017. godine organizovana je networking misija u Srbiju. Domaćin misije su bili predstavnici Vojvodina Metal Klaster iz Temerina koji ima 150 članova od kojih su 119 mala i srednja preduzeća a 31 su predstavnici institucija podrške. Struktura finansijskih prihoda ovog Klastera je 73% iz novih razvojnih projekata, 11 % iz članarine i 16 % iz usluga menažmenta klastera prema trećim licima. Imajući u vidu nizak nivo saradnje, kroz stvaranje zajedničkih proizvoda i nastupa na tržištu, između poslovnih subjekata grada Prijedora organizacijom ove misije smo preneli korisna iskustva i bolje razumijevanje odnosa u metaloprerađivačkom sektoru kroz konkretne primjere dobre prakse iz Srbiji.

Predstavnici Agencije PREDA-PD Prijedor i firmi Livnica a.d. Prijedor, CROMEX d.o.o. Prijedor i Polis d.o.o. Prijedor su tokom jednodnevne posjete imali priliku da upoznaju način održivog funkcionisanja Vojvodina Metal Klastera, njihovih servisa prema preduzećima, internacionalizacije poslovanja i poslovnih modela koji koriste prilikom kreiranja zajedničkog proizvoda i nastupa na tržištu više firmi članica Klastera.

Informacije i primjeri dobre prakse koje su dobijene ovom posjetom će se iskoristiti za unapređenje nivoa saradnje između lokalnih poslovnih i neposlovnih subjekata, kao elementa konkurentnosti na individualnom i sektorskom nivou, te prilikom razvoja proizvoda u proizvodnoj kooperaciji preduzeća partnera na projektu.

Projekat «Umrežavanje lokalne metaloprerade za primjenu novih tehnologija i jačanje konkurentnosti» će doprinijeti poboljšanju ključnih ekonomskih parametara, kojima se mjeri uspješnost poslovanja na individualnom i sektorskom nivou, u skladu sa važećim strateškim i zakonskim okvirom – prihod, izvoz i prosječan broj zaposlenih. Očekivani iznos povećanja pomenutih parametara je 10 % u periodu do kraja 2018. godine u skladu sa projekcijama ProLocal Programa. Ukupna vrijednost projekta je 182.285,92 KM od kojih 144.919,69 KM finansira Evropska unija, a ostatak su obezbijedili partneri na projektu: Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD Prijedor, Livnica a.d. Prijedor, CROMEX d.o.o. Prijedor i Polis d.o.o. Prijedor.

Preda-PD