Da Srpska ima odgovorne ljekare potvrđuje primjer iz Prijedora. Zahvaljujući brzom reagovanju dežurnih internista u prijedorskoj bolnici i spretnosti kardiologa Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci, spasena su dva života koja su gotovo ,već bila izgubljena.

Nije zapamćeno, kaže doktorka Vesna Јelača, da u prijemnu internističku ambulantu bolnice Prijedor, istovremeno stignu dva pacijenta sa srčanim udarom. Upravo to se dogodilo prije nekoliko dana, a kako prijedorska bolnica ima jedno sanitetsko vozilo i dva dežurna ljekara na internom odjeljenju, od kojih uvijek jedan ide u pratnju za Banjaluku, trebalo je odlučiti kojeg pacijenta prvog uputiti na odjeljenje interventne kadriologije u Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske.

“U jednom momentu sam pomislila da nemam pravo da kažem da jedan ide, a drugi ne. Moja odluka je bila da nas obje doktorke idemo za Banjaluku”, rekla je doktorka Јelača.

U tim trenucima trebalo je naći nekoga ko će kao dežurni ljekar ostati u prijemnoj ambulanti, ali i na odjeljenju.Јelača ističe da je telefonom pozvala kolegu koji je za tri minuta od kuće došao do bolnice.

Dva sanitetska vozila istovremeno su krenula prema Banjaluci. Trebalo je do interventne kardiologije stići u, za život presudnom, „zlatnom satu“.

Doktor Nikola Šobot, interventni kardiolog UKC RS naglasio je a su kod oba pacijenta, po “zlatnom standardu” pristupili liječenju i da im je obojici ugrađen stent.

Zlatni su ovi doktori, sa osmijehom na licu poručuje jedan od spasenih pacijenata. Radomir Novaković iz Novog Grada, nakon preživljenog srčanog udara i ugrađenog stenta, na život sada, kaže, gleda sasvim drugačije i ističe da je ovo za njega novi početak.

Ovo su situacije koje pokazuju da prijedorska bolnica treba angio salu, jer ovdje dolaze pacijenti iz cijele regije, smatra direktor ove ustanove Mirko Sovilj i ističe da ova ustanova veoma brzo može obezbijediti kadar i prostor za angio-salu, ali da im praktički nedostaje samo oprema.

Svaki spasen život, za ljude koji su položili Hipokratovu zakletvu, znači mnogo.Ovo je još jedna potvrda da Srpska ima ljekare bez granica!

RTRS