Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora osumnjičenima Dragomiru Tintoru i Mići Jurišiću, Sud Bosne i Hercegovine je dana, 24. novembra 2017. godine, donio rješenje kojim je prema osumnjičenima određen pritvor koji može trajati najduže mjesec dana od dana lišenja slobode, odnosno do 22. decembra 2017. godine ili do drugačije odluke Suda.

Nakon što je utvrdio postojanje osnovane sumnje, Sud je odredio pritvor po osnovu pritvorskih razloga iz člana 132. stav 1. tačke b) Zakona o krivičnom postupku BiH odnosno zbog postojanja opasnosti da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak ili ako naročite okolnosti ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Dragomir Tintor i Mićo Jurišić osumnjičeni su da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1 tačka h), u vezi s tačkama a), d), e), f), g) i k), sve u vezi sa članom 29. i članom 180. stav 1. Krivičnog zakona BiH (KZ BIH).

Sud BiH