Pozorišna predstava „Okean“, koja je realizovana u saradnji mladih iz Prijedora i Trenta (Italija), biće premijerno izvedena večeras u Pozorištu Prijedor sa početkom od 19:00 časova.

Udruženje Program Prijedor iz Trenta već drugu godinu za redom realizuje projekat „Pozorišna radionica za mlade“, namijenjen mladima uzrasta od 15 do 25 godina.

Cilj radionice je kreativno izražavanje mladih kroz glumu kao instrumenat za upoznavanje i otkrivanje sebe samih, zbližavanje sa drugima, druženje, kao i izražavanje svojih osjećanja i potreba.

Ove godine grupa od 6 mladih iz Trenta, predvođena glumcem, režiserom i voditeljem radionice Paolom Vićentinijem, boravila je u Prijedoru u periodu od 24. do 30. jula, gdje se, u prostoru JU Centar Sunce, zajedno sa mladima iz Prijedora, radilo na pripremi pozorišne predstave pod nazivom „Okean“, čija je tema bila brodolom i borba za preživljavanje u situaciji iz koje se ne vidi izlaz.

Potom je uslijedilo putovanje u Trento u periodu od 25.do 30. avgusta, gdje je predstava dorađena i prikazana italijanskoj publici, a pored grada Trenta, predstava je prikazana i u mjestima Matarelo i Lavis, koja pokriva Autonomna pokrajina Trento.

Prošle godine sa mladima iz Prijedora rađena je predstava „Romeo i Julija“ koja je premijerno prikazana 5. avgusta u Ljubiji u okviru manifestacije obilježavanja stogodišnjice od osnivanja rudnika željezne rude u prisustvu mnogobrojnih zvanica.

Riječ je o eksperimentalnoj predstavi, realizovanoj od strane mladih iz Prijedora i Trenta koji su, pored jezičkih barijera, ipak uspjeli realizovati kvalitetan umjetnički proizvod.