Edin Kevac i Elvir H. pritvoreni su odlukom prijedorskog Suda nakon što su uhapšeni zbog sumnje da su od muškarca iz Kozarca iznudili 10.000 eura.

Iznuda je policiji prijavljena prije četiri dana kada je Kozarčanin policiji ispričao da su dvojica njemu nepoznatih muškaraca upala u njegovu kuću 17. novembra, te da mu je tada Edin Kevac (40) prijetio smrću, a kako bi od njega iznudio 10.000 KM u korist Elvira H. Međutim, Kozarčanin nije dao novac već je dvojac, nakon što su pobjegli, prijavio policiji.

Policija je odmah raspisala potragu za osumnjičenima, pa je Kevac uhapšen 20. novembra prilikom pokušaja ulaska u BiH, te je predat prijedorskoj policiji na dalje postupanje.

Policija je na saslušanje privela i Elvira H., a pretresom objekata koje koristi osumnjičeni pronađene su i privremeno oduzete dvije puške, od kojih jedna bez oružanog lista, pištolj, 147 metaka različitog kalibra, manja količina marihuane, te drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Nakon završene kriminalističke obrade, uhapšeni su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iznude predati u nadležnost tužiocu Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, na čiji predlog im je Okružni sud u Prijedoru odredio pritvor u trajanju do 30 dana.

Kevac je policiji poznat odranije po krivičnim djelima, a u aprilu je privođen jer je u Prijedoru udario nogom u glavu doktoricu Brankicu Galić.

On je vlasnik mjenjačnice u Kozarcu, bio je i u grupi koja je prije dvije godine, pretukla Sinišu Timarca iz Prijedora, nakon što su mu oduzeli prvenstvo prolaza. Odranije je poznat po fizičkim obračunima, a u jednom sukobu sugrađanina je isjekao mačetom. Privođen je i zbog nelegalnog posjedovanja oružja.

Faktor.ba