Značajnu pomoć pri traženju posla, nezaposleni Prijedorčani, ali i građani drugih krajeva prijedorske regije mogu da dobiju u Centru za informisanje, savjetovanje i obuku nezaposlenih lica- CISO, koji radi pri filijali Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

U ovom centru nezaposlena lica iz prijedorske regije mogu dobiti sve potrebne informacije o trenutnim konkursima za posao, ali i pomoć pri pisanju biografije i pripreme za poslovni intervju. Cilj je lakša i brža integracija na tržište rada i uspješno zapošljavanje.

U prijedorskoj regiji trenutno na posao čeka više od 11.000 lica, što je za deset odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Prijedorčanka Željka Zorić godinama je čekala na posao. Ona je istakla da je veoma srećna jer je dobila vijest da će početi da radi narednog mjeseca.

U cilju što bržeg zapošljavanja, nezaposleni svakodnevno mogu potražiti pomoć u prijedorskom Centru za informisanje, savjetovanje i obuku nezaposlenih lica, koji radi pri prijedorskom Birou. Sve usluge su besplatne.

“Na ovom mjestu prije svega pružaju se kvalitetne informacije maldim ljudima vezane za traženje posla, informacije za nastavak školovanja, programi prekvalifikacija, dokvalifikacija, različite vrste obuka koje se organizuju u okviru CISO centra, prije svega mislim na radionice koje se odnose na pisanje radne biografije, propratnog motivacionog pisma, osnovni elementi razgovora sa poslodavcem”, rekao je Dragan Dragojević, viši stručni saradnik za profesionalno i karijerno informisanje u CISO Prijedor.

“Zaposlili smo, što se tiče Grada Prijedora za deset mjeseci 2.694 aktivna tražioca posla, za 17 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a na nivou regije filijale 4.096 aktivnih tražioca posla, za šest odsto više”, istakao je Zdravko Suvajac, direktor prijedorske filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

U ovom centru prošle godine kroz jedan od vidova obuke, poput informatičke, prošlo je oko 2.000 lica.

CISO ima i prezentaciju na društvenoj mreži Fejsbuk.

Na ovom području deficitarna zanimanja, između ostalih, jesu elektro, mašinski i hidro inženjeri, biolozi, defektolozi, logopedi, profesori njemačkog jezika, obućari, krojači i stolari.

RTRS