Invanzivna štetočina, porijeklom iz Azije, poznatija pod nazivom „azijska voćna mušica“ napada voćnjake pod Kozarom, utvrđeno je stručnim monitoringom. Riječ je o relativno nepoznatoj štetočini, koja većinom napada zasade voća sa tankom pokožicom, poput maline i kupine. Voćari su zabrinuti, jer može da dovede do potpunog uništenja zasada, a borba protiv ove štetočine, izuzetno je teška.

Nova štetočina, „azijska voćna mušica“ masovno napada potkozarske zasade maline, kupine, jagode, šljive, trešnje, grožđa i borovnica. Primijećena je u gotovo svim krajevima Srpske, ali najviše u voćnjacima u Prijedoru, Oštroj Luci i Novom Gradu. Primijećena je i drugim dijelovima Evrope, gdje je većinom u potpunosti uništila voćne zasade.

Nakon polaganja jaja ove štetočine, razvijaju se larve koje se dalje ubušuju u tkivo ploda koji se kasnije osuši.

Ova štetočina izuzetno je sitna, smeđo-žute boje, crvenih očiju i providnih krila. Ima do 15 generacija godišnje i aktivna je na temperaturama iznad 10 stepeni. Za prijedorske voćare ovo je nepoznata štetočina.

Mladen Marijanović, predsjednik Udruženja voćara Grada Prijedora, ističe da je najbitnije djelovati na vrijeme kako bi se voćke zaštitile i na taj način se umanjio potencijal te razvoj štetočine u idućoj godini, a moguće je i da se iskorijeni pravilnim djelovanjem, uz stručnu pomoć.

Protiv ove štetočine lijek je složena kombinacija agro-tehničkih i hemijskih mjera, uz oprez zbog zdravlja krajnjeg potrošača jer.

Djelimično, spas su zaštitne mreže i mehaničke klopke od sirćeta i vina. Ova štetočina širi se letom, vjetrom, ambalažom, sa zaraženih plodova, ali još nije utvrđeno da li se može prenijeti preko sadnog materijala.

RTRS