Iz Gradske uprave Prijedora kažu da je uvođenje usluge plaćanja parkinga putem SMS poruke trenutno neisplativo.

Šef Odjeljenja za saobraćaj i parkinge grada Prijedora, Aleksanadra Jeftić, kaže da lokalna uprava ipak nije konačno odustala od te ideje.

– Kada bi se riješio čitav niz problema za uvođenje plaćanja parkinga putem sms poruke, među kojima su i oni tehničke prirode, podigli bi kvalitet naše usluge, ali parkiranje bi poskupjelo za oko 20 odsto. Pored toga procjenjujemo da bi se naši prihodi umanjili za oko 10 do 15 odsto – ističe Jeftić.

Dodaje da u Prijedor dolaze vozači iz susjedne Hrvatske, te usluge parkiranje koriste korisnici nekoliko mobilnih mreža.

– Tehnički je problem uvezati sve te mreže, firme koje se bave tim poslom uzimaju svoj procenat i kada se sve sabere mi imamo umanjenje prihoda. Zato čekamo da se ponudi tehničko rješenje koje će biti prihvatljivije i za gradsku upravu, ali i za korisnike parkinga – objašnjava on.

Navodi da Prijedor, za razliku od nekih opština koje su uvele novi sistem, ima ispravne automate za parkiranje te da zato nema protrebe da mijenja sistem.

– Manje opštine nisu imale mogućnost da investiraju u parking automate i zato su odmah uzele sms sistem, jer im je to bila manja investicija – smatra on.

Na području grada Prijedora ima oko 2.000 parking mjesta, od čega je njih 600 pod naplatom.

Prihodi od naplate parkinga iz godine u godinu se uvećavaju za oko dva do tri odsto. Oni su 2015. godine iznosili 340.000 KM, a prošle godine 375.000 KM.

EuroBlic