Načelnik Policijske uprave Prijedor Dalibor Ivanić održao je redovnu konferenciju za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada ove Uprave za mjesec oktobar, te je stanje bezbjednosti ocijenjeno kao stabilno i dobro.

U oktobru mjesecu ove godine evidentirana su ukupno 72 krivična djela. Ukupan broj evidentiranih krivičnih djela, u odnosu na isti period prošle godine, u padu je za 26 djela ili 26,5%.

Rasvjetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi 63,6%, dok ukupna rasvjetljenost krivičnih djela iznosi 83,6%. Evidentan je pad procenta broja povratnika u izvršenju krivičnih djela za 48%.

Iz oblasti opšteg kriminaliteta broj evidentiranih krivičnih djela u oktobru mjesecu iznosi 55, što je za 30 krivičnih djela ili 35% manje u odnosu na uporedni period prošle godine. Procenat rasvjetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršicu iznosi 63,6%, a ukupna rasvjetljenost 78%.

Kada su u pitanju krivična djela protiv imovine, evidentirana su ukupno 34 krivična djela (55). Teških krađa i krađa evidentirano je 26 ili za 39,5% manje.

U mjesecu oktobru nije bilo evidentiranih krivičnih djela razbojništva, niti drugih djela čije bi izvršenje izazvalo veće uznemirenje javnosti. Prijavljena je jedna krađa motornog vozila.

U oktobru mjesecu, na području PU Prijedor, lišeno je slobode jedno lice sa međunarodne potjernice (R. Hrvatska) i jedno lice po centralnoj potjernici (Osnovni sud u Zenici i Sarajevu).

Iz oblasti privrednog kriminaliteta, u oktobru mjesecu, evidentirano je 12 krivičnih djela, kojima je pričinjena materijalna šteta u iznosu preko 173.000 KM, dok je jednim krivičnim djelom nedozvoljene prodaje vozila ostvaren promet preko 92.000 KM. Policijska uprava Prijedor, u proteklom mjesecu, nadležnom tužilaštvu, podnijela je 6 izvještaja, protiv 12 lica, za počinjena krivična djela privrednog kriminaliteta. Krivična djela iz ove oblasti odnose se na određene nelegalne radnje u vezi registracije i prepisa motornih vozila, u vidu falsifikovanja punomoći i ugovora za registraciju i prepis motornih vozila, zatim na nedozvoljenu prodaju polovnih automobila, dok se jedan izvještaj podnesen protiv 7 lica, odnosi na zloupotrebe u javnom preduzeću šumarstva, u pogledu falsifikovanja službene dokumentacije, propuštanja dužnog nadzora i kontrole, te nesavjesnog rada odgovornih lica zbog neevidentiranja uočenih nepravilnosti u radu drugih radnika.

Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, evidentirana su 3 krivična djela, a kada je u pitanju javni red i mir evidentirana su ukupno 54 prekršaja. Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo.

Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, u oktobru mjesecu ove godine, evidentirano je 3211 prekršaja, a evidentirana je i jedna saobraćajna nezgoda sa smrtno stradalim licem (vozač putničkog automobila). U uporednom periodu prošle godine, u saobraćajnim nezgodama smrtno su stradala 4 lica.

Iz saobraćaja je isključeno 216 vozača, od čega 176 zbog upravljanja pod uticajem alkohola i 35 zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava na upravljanje.

Načelnik Ivanić podsjetio je građane i vozače, da je od 15. novembra, obavezna upotreba zimske opreme na putevima, te apelovao na učesnike u saobraćaju da se pridržavaju saobraćajnih propisa radi lične bezbjednosti i bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju.

Tokom proteklog mjeseca Policijska uprava Prijedor je realizovala regionalnu akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu prekršaja prilikom učestvovanja u saobraćaju pješaka i biciklista i republičku akciju pojačane kontrole brzine kretanja vozila.

Načelnik PU Prijedor Dalibor Ivanić, na konferenciji je istakao da je stanje na području Policijske uprave Prijedor, veoma stabilno i dobro, i rekao da će se i u narednom periodu preduzeti sve mjere i radnje u cilju očuvanja dobrog stanja bezbjednosti.

PU Prijedor