Na suđenju za zločine počinjene u Prijedora, svjedokinja Državnog tužilaštva je ispričala kako je saznala da joj je brat odveden iz logora “Trnopolje” te dodala da su njegovi posmrtni ostaci pronađeni nakon rata.

Jasminka Omerović je kazala da su 1992. godine osobe u vojničkim uniformama, koje nije mogla prepoznati jer su im se samo oči vidjele, išle po kućama i nosile noževe.

“Htjeli su da nas kolju. Majka i ja smo se krile. Muški su odmah pokupljeni, otac i braća. Bili su u ‘Trnopolju’. Saznala sam kad sam nosila pitu da vidim brata. Amidža mi je rekao nema Adema, on je otišao, nije se ni vratio”, izjavila je Omerović.

Naglasila je da su je nakon rata zvali iz Šejkovače da vidi njegove kosti, te da je tada “pala”.

Rade Vlasenko, Drago Končar i Milan Krupljanin su optuženi da su u periodu od kraja maja do polovine augusta 1992. godine, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovali u progonu civilnog nesrpskog stanovništva na području Kozarca i okolnih mjesta u opštini Prijedor. Vlasenko, Končar i Krupljanin optuženi su za ubistva osam osoba na području Kozarca i Prijedora, među kojima su i žrtve starije životne dobi.

Optuženom Vlasenku na teret je stavljeno da je iz logora “Trnopolje” odveo trojicu civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bio i Adem Filović, koji je ubijen.

Svjedokinja je kazala da joj amidža nije rekao ko je iz logora odveo brata Adema. Ispričala je da je 1992. godine živjela u mjestu Kamičani kod Kozarca, gdje su joj živjeli roditelji i četvorica braće.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. novembar.

BIRN