Na suđenju četrnaestorici optuženih za ratni zločin počinjen u prijedorskom selu Zecovi, predložen je plan izvođenja dokaza Odbrana, a neki od optuženih će svjedočiti u svoju korist.

Odbrane Željka Grbića i Uroša Grujčića su na statusnoj konferenciji u Sudu Bosne i Hercegovine navele da još uvijek ne mogu iznijeti plan dokaza.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi u julu 1992. godine, optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete Šestog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Statusnoj konferenciji nisu pristustvovali optuženi Dušan i Zoran Milunić, a Vijeće je pojasnilo da su imali praznik.

Suđenje će se nastaviti 24. novembra, kada će Odbrana Dušana Milunića iznijeti uvodnu riječ i saslušati prvog svjedoka.

BIRN