Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, u vremenskom periodu od 06.11. do 12.11.2017. godine, realizovali su akciju “Pojačane kontrole traktora u saobraćaju”, sa ciljem smanjenja posljedica po lica u saobraćajnim nezgodama i očuvanja povoljnog stanja bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Akcija je sprovedena kao represivna mjera prema vozačima traktora kako bi se uticalo na ovu kategoriju da što potpunije poštuju propisane uslove za bezbjedno i pravilno učestvovanje u saobraćaju

U vremenskom periodu januar-oktobar 2017. godine dogodilo se 16 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali traktori, što je za tri saobraćajne nezgode više u odnosu na isti period 2016. godine.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je kontrolisano 95 vozača traktora, a prekršajne sankcije na licu mjesta izrečene su za 61 učesnika ili 64,21 % kontrolisanih.

Od broja sankcionisanih, 32 prekršaja počinjena su zbog nekorištenja žutog rotacionog svjetla na traktoru, tokom vožnje na javnom putu.

U toku akcije, iz saobraćaja je isključeno 14 vozila iz ove kategorije, koja nisu bila propisno registrovana, a isključeno je i 5 vozača zbog upravljanja traktorom prije sticanja prava na upravljanje.

Policijska uprava Prijedor apeluje na sve vozače da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuje zakonske propise, a posebno upozorava vozače traktora da, tokom vožnje na javnom putu, propisno koriste žuto rotaciono svjetlo.

PU Prijedor
Foto – ilustracija