Klub odbornika Demokratskog narodnog saveza u Skupštini grada Prijedora mogao bi da uskoro bude gotovo prepolovljen, zbog čega nije isključen odlazak u opoziciju ove stranke čija neprikosnovena vladavina na lokalnom nivou traje već 17 godina!

DNS u prijedorskom gradskom parlamentu ima 10 odbornika, a četvorica od njih nedavno su pokazali zainteresovanost za promjenu partijske pripadnosti. Kako saznaje srpskainfo.com, riječ je o Predragu Starčeviću, Goranu Predojeviću, Goranu Vučkovcu i Brani Radanoviću. Ovaj kvartet je, prema informacijama kojim raspolažemo, bio spreman da se pridruži Ujedinjenoj Srpskoj Nenada Stevandića i da formira gradski odbor te stranke, koja do sada nije imala organizaciju u Prijedoru.

Naši izvori, dobro upoznati sa čitavom situacijom, kažu da je četvorka to učinila samoinicijativno, usljed nezadovoljstva naglašenim vaniinstitucionalnim uticajem pojedinih tajkuna iz najbližeg okruženja lidera DNS-a Marka Pavića, poput Gorana Marjanovića, poznatog pod nadimkom „Mućak“, što za posljedicu ima, smatraju oni, totalnu marginalizaciju zvaničnih struktura vladajuće partije u gradu. Međutim, zbog ovakve namjere – koju u svom okruženju tumače simpatijama za novu opciju, bez egzistencijalnih motiva, pošto US i nema funkcije u Prijedoru – nedavno su se suočili sa preprekama.

„Sva četiri odbornika izloženi su snažnim pritiscima da odustanu od prelaska iz DNS-a u Ujedinjenu Srpsku. Predrag Starčević ima najčvršći stav i njega nisu uspjeli da pokolebaju, tako da će on, po svemu sudeći, u narednih desetak dana zvanično objaviti da napušta Pavićevu stranku. Ostaloj trojici nije baš svejedno zbog posljedica koje su im nagoviještene i oni se sada dvoume, tako da je još neizvjesno na koju stranu će da krenu“, kažu izvori srpskainfo.com.

Povodom ovih saznanja, stupili smo u kontakt sa Predragom Starčevićem, o čijem padu u nemilost stranačkog vrha svjedoči i činjenica da je bio jedini odbornik koji 8. novembra nije pozvan na Mitrovdan, stranačku slavu DNS-a u Prijedoru. Međutim, on nije bio raspoložen za razgovor.

„Nemam šta da kažem na tu temu“, rekao je Starčević, ne želeći da potvrdi, ali ni da demantuje informaciju da napušta DNS.

Tu nije kraj priče o prelascima, jer bi se, dodaju naši izvori, četvorci iz DNS-a, ukoliko u kompletnom sastavu pređe u Ujedinjenu Srpsku, u redovima te stranke mogao pridružiti i Ratko Stojić, dosadašnji odbornik SDS-a.

Ova situacija, bez obzira na to što bi ozbiljno uzdrmala DNS, ipak ne bi imala presudan efekat da nije došlo do personalnih promjena na čelu prijedorskog SNSD-a.

„Za predsjednika Gradskog odbora SNSD-a 22. oktobra izabran je Saša Bursać. On je ubjedljivo pobjedio Aleksandra Miljuša, zamjenika načelnika opštine, za kojeg je uzaludno lobirao Marko Pavić. Bursać ima tvrd stav prema Paviću i uopšte mu se ne javlja na telefonske pozive. Njegovo mišljenje o Pavićevoj vladavini u Prijedoru je veoma loše i spreman je da krene u politički obračun s njim, ako bude dovoljnog broja ruku u Skupštini grada“, objašnjavaju naši izvori.

Trenutno, u prijedorskom parlamentu, od ukupno 31 odbornika, vladajuća koalicija ima 20 (DNS – 10, SNSD – 8, SP – 1, SDP 1), a opozicija 11 mandata (SDS – 5, PDP – 2, SDA – 3 , DF – 1). Kada bi Ujedinjena Srpska formirala klub sa pet odbornika, od četiri DNS-ovca i jednog SDS-ovca, a SNSD sa novim vrhom istrajao na distanciranju od Pavića i ušao u savez sa US, to bi novom bloku SNSD – US u startu dalo 13 mandata.

„Do sada je unutar vladajuće koalicije u Prijedoru odnos snaga bio 12:8 u Pavićevu korist, pošto je on, osim vlastitog kluba, kontrolisao i jednog socijalistu, kao i Seada Jakupovića iz SDP-a, koji je dobio poziciju predsjednika Skupštine grada. Međutim, ako se Pavićevi ljudi nađu u manjini, moguće je da će odbornik SP-a Ranko Kolar razmotriti promjenu strane, s obzirom na vrlo zategnute odnose šefa socijalista Petra Đokića sa liderom DNS-a. Dakle, to bi bilo 14 mandata kombinacije SNSD – SP – US, a natpolovična većina je 16, pa bi faktor prevage bila dva odbornika PDP-a, Dalibor Grabež i Mladen Surtov“, procijenjuju naši izvori.

Prekompozicija u Prijedoru odvija se u atmosferi rastućih tenzija između SNSD-a i DNS-a na republičkom nivou. Taj sukob ušao je u svima vidljivu fazu tokom neuspješnog pokušaja prodaje Rudnika željezne rude „Ljubija“, a eskalirao je prije par dana, kada je u „Željeznicama RS“ smijenjeno čak 19 rukovodilaca iz kadrovske kvote DNS-a.

Sve to praćeno je i varnicama između lidera DNS-a Marka Pavića i njegovog zamjenika u stranci, šefa banjalučkog odbora Demokratskog narodnog saveza i predsjednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića. Navodno, Pavić zagovara samostalnije djelovanje u odnosu na SNSD, dok je Čubrilović sklon apsolutnoj lojalnosti većem partneru. Međutim, u banjalučkom DNS-u odbacuju ove teze.

„Takve priče su potpuno netačne i njih plasiraju oni koji ne žele dobro našoj stranci“, rekao je Boran Bosančić, potpredsjednik Gradskog odbora DNS-a u Banjaluci, za srpskainfo.com.

Suočen sa sve glasnijim sumnjama u kompaktnost dosadašnje većine, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, čija je odanost Marku Paviću takođe odnedavno pod znakom pitanja, održao je 10. novembra sastanak sa odborničkim klubom DNS-a, nakon kojeg je uslijedilo saopštenje da je „potvrđeno jedinstvo u radu i djelovanju“.

Međutim, stvarni test unutrašnje stabilnosti DNS-a i njihovih koalicionih relacija sa SNSD-om na gradskom nivou, ali i u RS, biće predstojeća sjednica Skupštine grada, čiji termin još nije određen.

Srpskainfo.com