Protiv 31 lica podnesen je izvještaj Okružnom tužilaštvu u Prijedoru koji ih tereti da su zloupotrebama prilikom registracije, prodaje i prepisa vozila nezakonito zaradili više od 60.000 maraka.

Iz Policijske uprave Prijedor saopštili su da su prijavljena lica počinila 42 krivična djela, što je otkriveno u okviru akcija „Uplatnica“, Ugovor“ i „Col“ koje su sprovedene tokom proteklog perioda.

– U okviru akcije „Uplatnica“ nadležnom tužilaštvu prijavljeno je 11 osumnjičenih koji su prilikom registracije vozila oštetili budžet RS za 41.000 maraka. Akcijom „Ugovor“ obuhvaćeno je 12 lica koja su krivičnim djelima pričinila štetu od 26.000 maraka – saopštili su iz PU Prijedor.

Dodali su da je u okviru akcije „Col“ tužilaštvu prijavljeno osam osoba zbog nedozvoljene trgovine, odnosno prodaje polovnih vozila i poljoprivrednih mašina. Ova lica su, rečeno je u policiji, prodala veći broj vozila i poljoprivrednih mašina za iznos od oko 462.000 maraka.

U policiji su pojasnili da nije tačno utvrđeno koliko novca su oni nelegalno zaradili prodajom.

Osumnjičene koji su otkriveni u akciji „Uplatnica“ policija tereti za zloupotrebu uplata novca za registraciju automobila.

– Oni su od klijenata uzimali novac za uplatu raznih poreza za registraciju, ali ga nisu uplaćivali na račun javnih prihoda, već zadržavali za sebe. U pojedinim slučajevima su uplaćivali manji iznos nego što je potrebno, pa su razliku novca uzimali sebi. Osumnjičeni su uplatnice ovjeravali i koristili prilikom registracije vozila – pojasnili su u policiji.

Osumnjičeni koji su pali u akciji „Ugovor“ pribavljali su bjanko ugovore o prepisu vozila i u njih upisivali netačne podatke. Osim toga, falsifikovali su potpise klijenata, a tu nelegalnu dokumentaciju koristili su prilikom registracije, odjave i prepisa automobila.

Nezvanično saznajemo da su osumnjičeni čak falsifikovali potpise, razne ugovore i uplatnice.

Traktor

Policija u Kozarskoj Dubici otkrila je u septembru nezakonit pokušaj registracije traktora „džon dir“ vrijednog 92.500 evra, a koji je, kako saznajemo, najvjerovatnije ukraden.

U Policijskoj upravi Prijedor saopštili su da je istragom utvrđeno da je za pomenutom mašinom potragu raspisao Interpol iz Njemačke.

– Pokrenuta je istraga s ciljem rasvjetljavanja okolnosti raspisivanja potrage i postojanja elemenata krivičnog djela u ovom slučaju – rekli su u policiji.

Glas Srpske