Privrednici prijedorske regije, razmatrali su inicijativu za izmjenu Zakona o PDV-u i nacrt Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama,koji je nedavno usvojen u parlamentu Srpske.

Privrednici prijedorske regije, razmatrali su inicijativu za izmjenu Zakona o PDV-u i nacrt Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama,koji je nedavno usvojen u parlamentu Srpske. Izmjena Zakona o PDV-u kompleksniji je proces, jer o tome odlučuje Savjet ministara BiH.

Inicijativa za izmjenu Zakona o PDV-u postoji već nekoliko godina. Kvalitetno i prihvatljivo rješenje, zahtIjeva širi konsenzus s obzirom na to da se donosi na nivou Savjeta ministara, ističu u Privrednoj komori.

“Ono što smo čuli od predstavnika iz Uprave za indirektno oporezivanje, neke naše inicijative koje smo mi ranije u javnosti prezentovali su naišli na široku njihovu mogućnost da se prihvati”, rekao je predsjednik Područne privredne komore Banja Luka Goran Račić.

Nacrt Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama, za pojedine privrednike je prihvatljiv.

“Јa kad imam primjedbe oko naplate meni čak niko ne može ni pomoći. Ne vidim da mi to imamo zakonski uređeno, kad se izda račun da se on mora platiti pa iako ima problema da se to naknadno rješava”, izjavio je Nenad Grahovac iz “Prozora Potkozarje”.

Donošenjem ovog zakona vremenski rok za izmirenje računa bio bi smanjen.

“Prijedlog koji danas razmatramo, a u Nacrtu zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza je da to bude 60 dana i u cilju povećanja likvidnosti i ubrzanja toka novca u transakcijama”, istakla je rukovodilac Sektora za unapređenje poslovanja Dijana Đaković.

Privrednici kažu da bi ovaj zakon trebalo što prije usvojiti u Srpskoj,kako bi bili konkurentni sa privrednicima u FBiH, gdje je taj zakon već na snazi.

RTRS