avaz-basici-ljubijaČetveročlana porodica Bašić iz Ljubije kod Prijedora godinama je navikla na sirotinju. Žive jako teško i više nego skromno. Od svog rada školuju i dvoje djece, Hasana (9) i Selmu (15). Majka Indira (36) kroz suze kaže da bi sve lako da nije stalne borbe za Hasanovo zdravlje. Naime, u posljednje vrijeme ima problema s bubrezima, jetrom, srcem…

– Blijed je, brzo se umara, jako je smršavio. Stalno se žali i na glavobolje. Vodili smo ga kod doktora u Prijedor i Sanski Most. Uvijek trebaju nove pretrage. A to sve košta. Mjesečno primamo samo 35 maraka na ime dječijeg doplatka, a samo za Selminu kartu do škole moram dati 20 maraka. I to smo nekako namicali, ali više ne možemo sami, jer jedino što u životu želim je da znam šta je s mojim djetetom – priča uplašeno Indira.

Ovu porodicu život nije mazio. Indira je vrijedna, sije baštu, ima i mali plastenik, nekoliko ovaca. Bori se, kao i suprug Bahrija koji je u vrijeme naše posjete Ljubiji bio na nadničenju. Ipak, u kući nerijetko nema ni ulja, ni brašna. Nemaju od čega kupiti.

– Odrasla sam u bijedi i sirotinji, znam šta je nemati, ali boli me duša za mojim djetetom – kaže Indira od koje se, dok joj se riječi miješaju s plačem, ne odvaja njen devetogodišnjak.

Skroman i tih, tako je na pitanje „šta bi poželio da ima?“ majci na uho tiho šapnuo “radni sto“.

Svi koji bi željeli pomoći porodici Bašić, mogu kontaktirati Indiru Bašić na broj: 00387/65/324-623.

Dnevni avaz