Mirko Šević (63), samouki slikar i vajar iz Prijedora večeras će u poznatoj i uglednoj njujorškoj galeriji – Artifakt, na Menhetnu, održati art-performans i izložiti crteže.

Ševićevi jedinstveni crteži, prepoznati u cijelom svijetu, kao i vizuelni performans, pod nazivom „Stillness“ (mir, muk, tišina), izbirljivoj njujorškoj publici biće dostupni sve do 26. novembra.

– Otvaranje izložbe i performans su u 18 sati naveče. Zapravo, pomenuto multimedijalno predstavljanje trajaće dva sata i riječ je o umjetničkom pristupu i stavu prema onome što radim. To će biti performans “koji ćutanjem otkriva”. Njime ću razotkriti unutrašnji prostor iz kojeg crpim poetiku i snagu senzibiliteta, sukobljenog sa svim onim oko mene, što se dešava i utiče na moje stavralaštvo – poručuje Šević za Srpskacafe iz Njujorka.

On ističe da je pojaviti se u „Artifaktu“ veliki uspjeh.

– To je za slikare koji spadaju u “srednju kategoriju”, kao i ja, i koji u našem prostoru i bez veće podrške društva i sponzora kreću dalje, jako težak put. Naime, nikome, čak i ako ima najveću podršku, nije garantovano da će izlagati na Menhetnu i u Čelziju s obzirom da se tamo traži kvalitet – ističe Šević.

On navodi da je Njujork i danas najveći umjetnički centar,ali da se pomalo gasi, jer rastu istočna tržišta.

– Ipak, Menhetn je i dalje mjesto sa oko 800 galerija. U njima izlagati je vrhunac za svakog umjetnika i njegovu karijeru – navodi Šević.

On dodaje da mu život i rad u Njujorku nije primamljiv, te da će i dalje raditi i stvarati u Prijedoru.

– Njujork nije grad mog mentaliteta. To je, ipak, prostor menadžera i ljudi koji stvaraju novac, nije prostor tišine gdje će umjetnik pronaći mir. Dakle, u Prijedoru sam stvorio najviše i najbolja djela. Ranije nisam izlagao kod nas, stremeći svom cilju da svoja djela predstavim na najeminentnijem mjestu. Sada, kada sam ga ostvario, spreman sam da izlažem i kod nas – poručuje Šević.

Podsjećamo, Šević je na prestižnom 8. međunarodnom Bijenalu savremene umetnosti u italijanskoj Firenci, u konkurenciji najvećih svjetskih umetnika, osvojio petu nagradu Lorenci Il Manjifiko za djela na papiru, a gdje su nagrade dobijale takve umjetničke veličine kao Marina Abramović, Gilbert i Džordž, Ričard Anuskijevič, Dejvid Hokni i Džef Kuns, čija dela vrijede milione dolara.

Šević nikada u svom životu nije prodao ni crtež, što, kako kaže, ne znači da neće, nakon što njegova djela budu valorizovana u Njujorku. A poklanjao jeste…

– Znam samo da što si više trgovac, manje si umjetnik. Takve kompromise i podilaženja novcu, tržištu, okolini i pravcima mogu, na primjer, praviti šusteri ili kovači, ali ne i umjetnici koji vole svoje stvaralaštvo, nisu mediokriteti i bez pretenzija žele da naprave vrijedno delo. Ja ne živim konvencionalno, sociološki i sa ljudima oko sebe, već u svom nadrealnom svijetu umjetnosti. Ne interesuje me ništa drugo! To je moja posvećenost i opsesija u kojoj želim da iskoristim tu svoju kap dara koja mi je data. Samo molim Boga da me drži u ovom stvaralačkom momentu i elanu, da ne presušim – naglašava Šević.

Prema mišljenju likovnih kritičara, Mirko u tijelu i duši čovjeka nalazi najljepše eksterijere.

Institut umjetnosti iz izraelske Haife ga je prije nekoliko godina uvrstio u enciklopediju najznačajnijih slikara od paleolita do kraja 20. vijeka- pravac novi nadrealizam, među kojima su da Vinči, Pikaso, Dali, hrvatska Hlebinska škola naive, Marina Abramović, naša najveća performans umjetnica.

On se bavi i multimedijalnom i konceptualnom umjetnošću i uličnim performansima. Jedan je prije nekoliko godina uradio pred Muzejom savremene umjetnosti u Banjaluci, prikazujući asocijalnog tipa koji leži pijan, ispovraćan i zapišan… U Prijedoru je izveo angažovani performans sa mladićem koji sedi pred kontejnerom i jede pronađenu hranu, prikazajući da su glad i siromaštvo svjetski, a ne samo naš problem.

Rođen je u Kladuši, a diplomirao na Višoj upravnoj školi u Zagrebu. Od 2007. je član “The Society for Art of Imagination” sa sjedištem u Londonu, Njujorku i Tokiju, kao i udruženja likovnih umetnika iz Prijedora. Kao dječak za likovno stvaralaštvo je bio nagrađen boravkom u ateljeu Ivana Generalića u Hlebinama i majstorskoj radionici Krste Hegedušića u Zagrebu.

Srpskacafe.com