Srpsko-američko medicinsko udruženje doniralo je prijedorskoj bolnici 40 dušeka kojima će biti zamijenjeni svi dušeci na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo koji su u upotrebi čak 32 godine.

Zbog neudobnih kreveta za brojne porodilje prvi dani majčinstva ostajali su u gorkom sećanju.

Dušeci ispunjeni rupama otežavali su ustajanje iz kreveta, ležanje u njemu te dojenje bebe.

Nevena Popović iz Kostajnice zbog čuvanja trudnoće prije par dana smještena je u prijedorsku bolnicu „Doktor Mladen Stojanović“.

– Medicinski radnici su veoma prijatni, ali trebalo bi da se poradi na smještaju i da se obezbjede bolji uslovi – kaže Popovićeva.

U susjednoj sobi leži Danijela Režak iz Knežice kod Kozarske Dubice, koja će uskoro na svijet donijeti dvojke.

– Zaista sam se obradovala vijesti da će nam biti zamijenjeni dušeci, to će odgovarati svima, a posebno nama koje duže moramo ležati – kaže Režak.

Načelnica Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvu Drena Vujović ističe da su dušeci na 36 kreveta u raspadnutom stanju, jer su nabavljeni 1985. godine, kada je bolnica osnovana.

– Potreban nam je jedan reanimacioni sto, koji treba da bude postavljen u operacionoj sali, jer odmah po rođenju bebe treba da je pregleda i neonatolog kako bi se bebi pružila medicinska pomoć. Potreban nam je i vakum ekstraktor, jer je naš star 40 godina, kao i još jedan CTG aparat, jer sada imamo dva – rekla je Vujovićeva.

Ističe da je prije dva mjeseca ovu bolnicu posetila komisija Ministarstva zdravlja RS jer bi u februaru trebalo da se akredituje prijedorsko porodilište.

Direktor prijedorske bolnice Mirko Sovilj izjavio je da ova ustanova ne može sama da obnavlja inventar i neophodnu medicinsku opremu.

– Pokrenuli smo donatorske aktivnosti i uz pomoć susjednih opština koje pripadaju našoj bolnici i grada Prijedora prikupili smo određeni novac. U toku je tenderski postupak za nabavku posteljine i veša za rad u hirurškim salama, kao što su plahte, komprese i hirurški mantili koji se sterilišu i nekoliko puta dnevno – objašnjava Sovilj.

Vjeruje da će donacijama uspjeti popraviti situaciju u kojoj se nalazi ova ustanova, te krenuti i u nabavku pidžama i papuča za pacijente.

– Imamo nedostatak bolesničkih pidžama. Određen broj smo nabavili prije tri četiri godine, ali to je potrošni materijal i nešto što ne može dugo da služi. Imamo onu neophodnu količinu pidžama za pacijente koji dolaze po hitnom postupku – tvrdi on.

Dodaje da pacijenti koji dolaze planirano, donose i svoje pidžame.

– U početku smo imali nesuglasica sa pacijentima koji isključivo žele da koriste svoju pidžamu, ali ovoga puta, ne samo da smo im to omogućili, već je to i dobrodošlo – zaključuje on.

Prije nekoliko mjeseci u prijedorskoj bolnici zamijenjeni su dušeci na Odeljenju interne medicine.

Plan je da se u narednom periodu pronađu donatori za oko 200 dušeka koji su potrebni za Odjeljenje neurologije, ortopedije i hirurgije.

Prva donacija u Republici Srpskoj

Srpsko – američko medicinsko udruženje je neprofitna organizacija sa sjedištem u Merilendu i predstavništvom u Beogradu.

U njoj su udruženi medicinski radnici koji žive i rade u Americi, a porijeklom su iz Srbije.

– Posjetili su nas Verica Seničić i Zoran Mladenović, prije mjesec dana, i svoju prvu donaciju za RS su nama poslali. Takođe, donaciju će uručiti i za bolnicu u Gradiški. Već su pomagali u Srbiji – izjavio je Sovilj.

EuroBlic