Češki fudbaler Stefan Simić, koji trenutno nastupa u Italiji za Crotone, mogao bi u budućnosti zaigrati pod zastavom Bosne i Hercegovine.

Da dođe do toga trudi se i kapiten bh. selekcije Edin Džeko.

Ovaj 22-godišnji defanzivac je u razgovoru za češke medije otkrio da ga je Džeko nakon utakmice koju su Roma i Crotone odigrali 25. oktobra upitao da li bi igrao za Bosnu i Hercegovinu odakle potiču njegovi roditelji.

“Za mene je Češka na prvom mjestu, ali istina je da imam još opcija. Nakon što sam nedavno igrao protiv Rome prišao mi je Edin Džeko, koji ima uticaj u reprezentaciji i pitao me za moju situaciju, odnosno da li bi želio predstavljati Bosnu i Hercegovinu kada dođe vrijeme za to”, kazao je Simić koji za Crotone nastupa kao posuđen igrač Milana.

“Bosna i Hercegovina je sama po sebi vrlo zanimljiva. Tu živi jako simpatičan narod. Što se tiče reprezentacije, imaju mnogo kvalitetnih igrača i mogu proći sljedeće kvalifikacije. Kompletan proces kroz koji sada prolazi Bosna i Hercegovina je interesantan i ta staza može biti zanimljiva za budućnost.”

O tome za koga će igrati u budućnosti Stefan želi što prije donijeti odluku.

Pored Bosne i Hercegovine, mogao bi također zaigrati za Srbiju ili Hrvatsku.

“Do sada se nisam previše zamarao time, ali čini me sretnim to što vidim nagradu za naporan trud. Znatiželjan sam kako će se to sve razviti.”

Dodao je da su u Milanu zadovoljni s onim što pruža igrajući za Crotone.

“U kontaktu sam sa sportskim direktorom, koji je također nekada igrao za Crotone. On mi je i preporučio da dođem ovdje. Kaže da je sretan.”

Simić je porijeklom iz Prijedora, roditelji su mu se školovali u Zagrebu, odakle su za vrijeme rata na prostorijama bivše Jugoslavije pobjegli u Prag, gdje je Stefan počeo ozbiljnije da se bavi fudbalom. Prošao je mlađe kategorije Slavije, u čijem je dresu debitovao kao 16-godišnjak, a njegov talenat vrlo brzo prepoznali su i Italijani. Prva stanica je bila Genova, da bi se potom priključio slavnom Milanu s kojim ima ugovor do 2020. godine.

Prošao je i sve omladinske selekcije nogometne reprezentacije Češke.

Sportsport.ba
Foto – ilustracija