U zdravstvene ustanove širom Srpske uskoro bi trebalo da bude uloženo oko 70 miliona dolara za rekonstrukciju objekata i kupovinu nove opreme.

Vlada RS prihvatila je informaciju o mogućoj saradnji sa Kinom u programima usmjerenim na unapređenje i razvoj zdravstvenog, odnosno bolničkog sistema u RS.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić rekao je da je kreditni aranžman sa finansijskim institucijama u Kini već dogovaran i da bi išao putem Savjeta ministara BiH.

– Dio novca bi bio upućen Srpskoj, a dio u FBiH. Vlada je usvojila informaciju što predstavlja početak pokretanja procedure dobijanja kredita, a cijeli postupak će voditi Ministarstvo finansija i trezora BiH – kazao je Bogdanić.

Naglasio je da je nemoguće odrediti period u kojem će cijela procedura da bude završena.

– Veoma je značajno što će novac u prvom redu biti obezbijeđen za nabavku opreme i za rekonstrukciju bolnica u kojima do sada nije završena sanacija – istakao je Bogdanić.

U Vladi su naglasili da podržavaju inicijative za iznalaženje povoljnih finansijskih aranžmana u Kini za pripremu i realizaciju projekata modernizacije bolnica.

– Planom ulaganja u bolnički sektor predviđena je izgradnja i opremanje nove bolnice u Doboju, opremanje prioritetnom medicinskom opremom Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjaluci, te bolnica u Prijedoru, Gradišci, Bijeljini, Zvorniku, Trebinju, Nevesinju, Istočnom Sarajevu, Foči i specijalnih ustanova na Sokocu i u Kozarskoj Dubici – istakli su u Vladi i dodali da je planirano i opremanje istraživačkog centra Medicinskog fakulteta u Banjaluci i edukacija zdravstvenih radnika o novim tehnologijama i medicinskim uslugama.

Vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice Zvornik Jovan Okuka rekao je da su im ulaganja neophodna i da pozdravlja opredjeljenje Vlade da obezbijedi nove investicije u zdravstveni sektor.

– Uradili smo fasadu i spoljnu stolariju, sada mijenjamo sanitarije, a u planu je da zamijenimo i unutrašnju stolariju. Svaka marka je dobrodošla, a posebno za kupovinu opreme – istakao je Okuka.

Direktor bolnice “Dr Mladen Stojanović” u Prijedoru Mirko Sovilj rekao je da je ova zdravstvena ustanova već dugo na čekanju za kupovinu novog aparata za magnetnu rezonancu.

– U planu je i sala za invazivnu kardiološku intervenciju da bismo mogli raditi pravovremenu dijagnostiku i eventualnu ugradnju stenta u hitnim stanjima. Imamo potrebu i za obnavljanjem opreme u hirurškim salama, jer smo obnovili samo jednu. Neophodni su nam hirurški stolovi jer su ovi koje imamo iz 1985. godine. Potreban nam je i stub za endoskopiju jer je jedan koji imamo nedovoljan za rad na ginekologiji i abdominalnoj hirurgiji – istakao je Sovilj i dodao da je neophodno i opremanje patologije i mikrobiologije.

Direktor bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini Siniša Maksimović kaže da je značajno svako ulaganje u zdravstveni sistem.

– Nova oprema će obezbijediti brže i lakše obavljanje dijagnostičkih procedura. Mi smo kroz program opremanja nove bolnice nabavili dosta opreme, ali ćemo još vidjeti šta je moguće još nabaviti i šta nedostaje našim ljekarima kako bismo pružili još bolju uslugu pacijentima – istakao je Maksimović.

Direktor Bolnice u Istočnom Sarajevu Goran Todorović ističe da svaka ustanova treba da ima modernu medicinsku opremu.

– Zahvaljujući Vladi i do sada smo nabavljali medicinsku opremu, ali aparate treba često obnavljati i pratiti tehnologiju. Imamo sve što nam je potrebno, ali smo svaki dan trebali nešto novo kupovati, kako u laboratoriji, tako i u klinikama. Medicinski aparati su izuzetno skupi i samo jedan za magnetnu rezonancu košta u prosjeku od tri do četiri miliona KM, CT košta od milion do milion i po, a ultrazvučni aparati oko 150.000 KM. To nijedna zdravstvena ustanova iz svojih prihoda ne može kupiti. Zato nam je pomoć Vlade više nego potrebna – naveo je Todorović i dodao da je prosječni vijek medicinskih aparata osam godina.

“Banja Dvorovi”

Vlada RS prihvatila je i informaciju o molbi za pomoć javne ustanove “Banja Dvorovi” iz Bijeljine kako bi bila odgođena prinudna naplata poreskih obaveza.

– Vlada preporučuje Poreskoj upravi da “Banji Dvorovi” privremeno odgodi postupak prinudne naplate svih dospjelih a neplaćenih poreskih obaveza do 31. decembra 2018. godine – saopšteno je iz Vlade.

Radnici ove banje nedavno su štrajkovali zbog neisplaćenih sedam plata i neuplaćenih doprinosa.

Ustanove za koje je planiran novac
– Univerzitetski klinički centar RS
– Nova bolnica u Doboju
– Bolnica “Dr Mladen Stojanović” Prijedor
– Bolnica Gradiška
– Bolnica “Sveti vračevi” Bijeljina
– Opšta bolnica Zvornik
– Bolnica Trebinje
– Opšta bolnica Nevesinje
– Bolnica Istočno Sarajevo
– Univerzitetska bolnica Foča
– Bolnica u Sokocu
– Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica” Kozarska Dubica
– Istraživački centar Medicinskog fakulteta Banjaluka

Glas Srpske