U Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu otvorena je izložba radova nastalih na Likovnoj koloniji “Sreten Stojanović“, koja je ove godine 12. put održana na Mrakovici. Izložba je organizovana na poziv Udruženja likovnih umjetnika Srbije, a sve u cilju uspostavljanja bliže saradnje sa gradom Prijedor , imajući u vidu dosadašnje aktivnosti i zalaganje i trud ovog grada da se na prostoru Republike Srpske promoviše umjetnost.

Na izložbi su prikazani radovi učesnika ovogodišnje kolonije, inače profesora sa beogradskih akademija umjetnosti, koji su na najbolji način promovisali, kako muzej, tako i ukupno stvaralaštvo na području Prijedora.

Stvaralački rad 12 umjetnika na Kozari početkom avgusta ove godine pratila je kustos ULUS-a, istoričar umjetnosti likovni kritičar Olivera Vukotić.

Ona je na otvaranju ove izložbe istakla da je bila prijatno iznenađena i činjenicom da grad Prijedor, podneblje skoro jedan vijek baštini najbolju likovnu tradiciju – prva Likovna kolonija i prva izložba na prostoru BiH vezuju se za Prijedor.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš koji je istakao da je velika čast biti ovdje i u funkciji nekoga koja donaćin izložbe, a ujedno i gost u ovako renomiranom izlagačkom umjetničkom prostoru.

„Naša kolonija na Kozari doživjela je svoju ekspanziju večeras u Beogradu i nama je izuzetna čast da budemo ugošćeni, a ujedno i domaćini ovoj izložbi, čime predstavljamo naš grad, ali i umjetnike koji su radili na koloniji i time bili spona ove novoupotavljene saradnje“, rekao je Miljuš.

Prisutnima se obratio Miroslav Lazović, predsjednik Upravnog odbora ULUS-a koji se zahvalio na trudu da se ova izložba predstavi i beogradskoj publici.

„Mi smo započeli neku ideju da decentralizujemo kulturu i da Beograd ne bude neki centar, a gdje neki ljudi ne mogu da izlažu i u okviru te ideje sjetili smo se Prijedora i ove divne kolonije“, rekao je Lazović.

On je dodao da je ovo početak neke nove saradnje gdje postoji više mogućnosti saradnje kroz gostovanje selekcija umjetnika ili izložbi sa ove galerije u Prijedoru i slično.

Otvaranju je prisustvovao i direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić je izjavio novinarima da ga najviše raduje mogućnost nastavka te saradnje.

„Postoji mogućnost da mi sljedeći put napravimo izbor svih 12 kolonija i izaberemo zaista najbolje radove i ono što će naš grad – grad slikara predstaviti u najboljem svjetlu“, rekao je Radonjić.

Boris Maksimović, saradnik za kulturu u Predstavništvu Republike Srpske u Beogradu je istakao da je misija ovog predstavništva razvoj te saradnje na svim planovima,a posebno kulturnom.

„Na savremena likovna scena ima šta da pokaže u Beogradu i mi smo otvoreni prema prijedlozima za saradnju Srbije i Republik Srpske i koliko je u našoj moći, uvijek ćemo prihvatiti ili podržati ideje koje idu u pravcu proširenja te saradnje“, izjavio je Maksimović.

Muzejski savjetnik Milenko Radivojac je novinarima potvrdio da je 1994.godine Udruženje likovnih umjetnika Srbije na čelu sa Nikolom Kusavcem, istoričarem umjetnosti iz Narodnog muzeja organizovalo akciju i tom prilikom je Muzej Kozare u Prijedoru dobio 54 vrijedne slike od ovog udruženja.

„Ovo nije prvi put da se sa ovim udruženjem sarađuje,a pored ove aktvinosti u nekoliko navrata je organizovano i predstavljanje likovnih umjetnika sa ovog područja Krajine“, potvrdio je Radivojac.

Izložba će na Kalemegdanu biti otvorena do 14. novembra, a posjetioci će moći da uživaju u 24 najbolja djela klasične slikarske i grafičke discipline prijedorskih umjetnika.

Prijedorgrad.org
Video – RTRS