Biskup banjalučki Franjo Komarica predvodio je juče spomen-misu povodom obilježavanja 25-ogodišnjice od ubistva mladog župnika župe Ravska Ivana Grgića koje se dogodilo 8.novembra ratne 1992. godine na tzv. “ljubijskim kipama”.

Obraćajući se brojnim vjernicima koji su došli da odaju počast i prisustvuju misnoj molitvi, biskup Komarica je poručio da je župa Ravska jedna od župa mučenika i istakao poruku da vjernici nikada ne trebaju da zaboravljaju svoje vjerne pastire.

-Ivan Grgić za kojeg vršimo pomen je došao ovdje da vas spasi, a vi ste ga ubili. Ne vi, već oko vas ljudi. Sotonske sluge su ga ubile sa 50 metaka – poručio je biskup Komarica i dodao da tužilaštvo i sudovi niti traže niti otkrivaju zločince.

On je istakao da se pred Bogom ne može ništa sakriti jer njegov pogled sve vidi.

Biskup banjalučki se zahvalio svima na dolasku, posebno porodici ubijenog župnika, kao i lokalnom župniku Iliji Piličiću.

-Branite živote, ne ubijajte ih – zaključio je svoju besjedu Komarica.

Brat ubijenog župnika, Ante Grgić istakao je da samim dolaskom u župu Ravska ne razmišlja o procesuiranju odgovornih već o duhovnoj osobnosti koju posvećuje ubijenom, isto kao i mnogi župljani.

-Sotona je to učinila. To nije učinio čovjek. Svakome od nas dragi Bog sudi, pa tako će i za to – rekao je Grgić koji je stigao u Ravsku sa svojom sestrom i brojnom porodicom tragično stradalog župnika.

Mirjana Šabić, nekadašnja mještanka Gornje Ravske koja živi u Zagrebu ističe da svake godine dolazi u župu Ravska , naročito kada je Sveti Ivo, najveći hrvatski praznik u ovim krajevima a i šire , a danas je došla na obilježavanje godišnjice ubistva svećenika Ivana Grgića .

-Svake godine sam tu. Lijepo je ovdje, ali sam morala trbuhom za kruhom otići. Sramotno je da se ni nakon 25 godina ne zna ko su nalogodavci ubistva mladog župnika niti da se potražuju odgovorni kako za Ivana tako i za niz drugih- dodala je Šabićeva.

Župom Ravska nadomak Ljubije “upravljalo” je mnogo svećenika.

Prvi među njima je i Adolf Višaticki, koji je kao mladomisnik svoja prva službovanja započeo davne 1967.godine upavo u Gornjoj Ravskoj, sagradivši sa mnogim mještanima crkvu kako kaže od temelja do krova te osnovao župu i sagradio župnu kuću.

-Ovdje sam šest godina službovao. Bilo je više svijeta, djece, mladih, naroda mnogo više. Kada dolazim ovdje, sjetim se svoje mladosti , svoje prošlosti ali onda sam imao osjećaj da ništa nije nemoguće dok danas ništa nije moguće – priča nam ovaj 77-godišnjak.

On ističe da se svaki problem ne rješava izbjegavajući taj problem već podmećući leđa pod teret života.

-Svjedok sam mnogih zločina koji su se dogodili od 1992. do 1995.godine i malo je njih koji su procesuirani ili nijedan. Ovdje se dogodilo da se jedna vodeća ličnost likvidirala na jedan podli način, na prevaru izvedena iz kuće i sve su to mutne okolnosti – ističe župnik Adolf koji na kraju našeg razgovora poručuje da ubistvo Ivana Grgića nije jedini ovakav slučaj, ali kako kaže, “nećemo utvrditi tvrdo tlo i temelj za suživot i normalni ljudski život dok se ne ustanovi šta je zlo, šta je dobro, šta je tama, šta je svjetlo, šta je zločin a šta vrlina”.

Tekst i foto – Mladen Karan – www.prijedordanas.com