U cilju povoljnog stanja bezbjednosti u oblasti bezbjednosti saobraćaja na putevima, a imajući u vidu da je pred nama period u kojem su otežani uslovi za kretanje pješaka i biciklista zbog smanjene vidljivosti (magla, kraći dan), što dovodi do povećanog stepena ugroženosti ovih učesnika u saobraćaju, Policijska uprava Prijedor, u periodu od 10.10. do 31.10.2017.godine, provodi pojačanu kontrolu prekršaja prilikom učestvovanja u saobraćaju pješaka i biciklista.

Tokom kontrole akcenat je na dijelove putnih mreža van naseljenih mjesta i u naseljenim mjestima gdje je najveća prisutnost i intenzitet saobraćaja ovih kategorija učesnika i u periodima dana kada je najveći stepen ugroženosti (jutarnji sati i period od prvog sumraka).

Cilj represivnih aktivnosti je stvarno povećanje broja pješaka i biciklista koji poštuju saobraćajne propise, a prvenstveno one koji se odnose na korištenje svjetloodbojnog prsluka, učestvovanja u saobraćaju pod uticajem alkohola, posjedovanje propisnih uređaja za osvjetljavanje bicikla i drugo.

U dosadašnjem toku ovih aktivnosti (10-22.10.2017) policijski službenici PU Prijedor kontrolisali su ukupno 218 biciklista i pješaka, od kojih je 109 ili 50% sankcionisano.

Sankcionisano je 20 pješaka od kojih 10 zbog nepravilnog prelaska kolovoza, sedam zbog nekorištenja svjetloodbojnog prsluka prilikom kretanja van naselja u uslovima smanjene vidljivosti i tri zbog kretanja kolovozom pod uticajem zabranjene koncentracije alkohola u organizmu.

Pored toga, sankcionisano je 89 biciklista od kojih 73 zbog nekorištenja svjetloodbojnog prsluka u uslovima smanjene vidljivosti, 10 zbog neposjedovanja uređaja za osvjetljavanje bicikla i šest zbog upravljanja biciklom pod uticajem alkohola.

S obzirom na vremenske uslove karakteristične za ovo doba godine (magla i kiša), koji doprinose smanjenoj vidljivosti prilikom učestvovanja u saobraćaju, Policijska uprava Prijedor apeluje na sve učesnike u saobraćaju, posebno na pješake i bicikliste, da se pridržavaju zakonskih propisa koji se odnose na kretanje u saobraćaju, da obrate pažnju i koriste opremu koja je obavezna u uslovima smanjene vidljivosti, te da ne učestvuju u saobraćaju pod uticajem alkohola.

PU Prijedor
Foto – ilustracija