U prostoru nekadašnje mesne industrije „Impro“ Prijedor, danas je ozvaničen početak proizvodnje novog vlasnika, preduzeća „Agroholding“ iz Cazina.

Prema riječima Mladena Bosančića, predstavnika ove kompanije za BiH, u prijedorskom pogonu je trenutno zaposleno oko 60 radnika, kapacitet dnevne proizvodnje je 120-150 grla u sistemu klanja, a planirano je da u konačnom ciklusu proizvodnje bude oko 90 radnika.

-Trenutno radimo izvoz za tursko tržište u korporaciji sa grupacijom „Bosna Et Holding“. Na ovo tržište da izvezemo oko 2.000 tona junećeg mesa do kraja ove godine, dok na domaćem tržištu uskoro izlazi naš prvi suhomesnati proizvod – rekao je Bosančić.

On je dodao da je sirovina koja se koristi dijelom sa prostora BiH, a dijelom iz uvoza.

-Radimo na oživljavanju agro-projekta na 150 hektara zemlje za obradu gdje već imamo oko 1.500 grla stoke, kako bi imali osiguranu sirovinu – istakao je Bosančić.

On se naročito zahvalio Gradskoj upravi Prijedora na podršci u prethodnom pripremnom periodu za početak proizvodnje.

-Ako svi investitori budu dočekani u Prijedoru kao što je to bilo sa nama, onda je ovo stvarno lokalna zajednica sa veoma povoljnom klimom za investiranje – rekao je Bosančić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je naglasio da je Gradska uprava dala svoju podršku ovom preduzeću koje će se baviti preradom junećeg i ovčijeg mesa.

-Investitor u nekadašnji “Impro” je morao da rekonstruiše kompletan pogon, koji je duži period bio van upotrebe i mi smo im pružili podršku u pripremnim radovima. “Agroholding” sada ima sve potpisane ugovore i zvanično kreće sa proizvodnjom a ja im želim mnogo uspjeha u radu jer je to značajno za naš grad – rekao je prvi čovjek Prijedora.

Đaković je izrazio nadu da će početak rada ovog preduzeća uticati na veću domaću proizvodnju junadi u narednom periodu te da će sva količina stoke koja bude proizvedena na području Prijedora biti i otkupljena.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com