eltatv-pcelarstvo-obrazovanjeUdruženje pčelara “Prva pčela” iz Prijedora i Poljoprivredno-prehrambena škola su potpisali ugovor o saradnji. Svrha ugovora jeste da se u okviru te obrazovne ustanove formira odjeljenje za obrazovanje odraslih za poslove pčelara.

Prijedorčanima će uskoro biti pružena mogućnost da se obuče za poslove pčelara, a obuka iz ove oblasti provodiće se u Poljoprivredno-prehrambenoj školi. Taj dogovor su postigli predstavnici prijedorskog Udruženja pčelara “Prva pčela” i rukovodstvo te obrazovne ustanove. Saglasni su da je obrazovanje odraslih od velikog značaja.

– Ja mogu da kažem da je potpisivanje ovog ugovora istorijski dan za pčelarstvo Potkozarja. Ovo je prvi put da se jedna obrazovna ustanova uključuje u edukaciju pčelara. Mi smo i do sada radili na edukaciji pčelara, ali mislim da ćemo sada imati kvalitetniji obrazovni proces, istakao je Rajko Radivojac, predsjednik Udruženja pčelara “Prva pčela” iz Prijedora.

I Mladen Dražić, direktor Poljoprivredno-prehrambene škole izrazio je zadovoljstvo zbog postignute saradnje.

– Ovim sporazumom uspostavićemo saradnju sa Udruženjem pčelara, tako da ćemo imati kvalitet u vezi obuke u pčelarstvu, rekao je Dražić.

Sporazum je potpisan u okviru projekta “Razvoj cjeloživotnog učenja za povećanje zaposlenosti i konkurentnosti”, koji provodi Agencija za ekonomski razvoj “PREDA”. Projekat obuhvata nekoliko programa, čiji je cilj povećanje zaposlenosti na području grada Prijedora.

– To su programi za prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i osposobljavanje prije svega nezaposlenih ljudi u oblasti poljoprivrede i oblasti vezane za drvnu i metalnu industriju, kazao je Goran Rodić, predstavnik Agencije za ekonomski razvoj “PREDA”.

Poljoprivredno-prehrambena škola će u narednim danima raspisati konkurs za prijavu za obuku u poslovima pčelarstva. Svi zainteresovani, a posebno nezaposleni dobro su došli.

ELTA TV