U nastavku realizacije projekta “Poštuj moju različitost”, “Nansen dijalog centar” na Mrakovici, organizovao je seminar za 60 direktora, profesora i učenika srednjih škola iz nekoliko opština.

Realizaciju ovog projekta podržala je američka ambasada u BiH.

Seminar je organizovan za učenike šest srednjih škola iz Kozarske Dubice, Kostajnice, Novog Grada i Bosanske Krupe.

Đaci su razgovarali o temama koje upućuju na uzajamno poštovanje i prihvatanje različitosti.

“Naša država je multinacionalna i trebamo poštovati bilo da je osoba muslimanske vjeroispovjesti, katoličanstva ili neke druge konfesije”, rekao je Marko Dragišić iz Novog Grada.

“Osjeti se neka pozitivna energija i želja mladih da budemo svi jednaki”, kaže Sihada Kržalić iz Bosanske Krupe.

Cilj programa jeste jačanje omladinskog mirovnog aktivizma koji promoviše toleranciju i poštovanje različitosti.

“Posebno mi se sviđa tema ‘Poštuj moju različitost’ na čemu mi moramo i dalje raditi. Posebno među mladim ljudima, što je naš posao”, istakla je direktorka Gimnazije u Bosanskoj Krupi Semira Sedić.

“U stvari smo radili i sa osnovnim školama i pratimo tu našu djecu kako prelaze dalje na školovanje. Tako ih pratimo i da kažem dograđujemo te naše aktivnosti da bi na neki način od njih ispali bolji ljudi sutra, najbolje rečeno”, naglasio je koordinator za planiranje aktivnosti Nansen dijalog centra Prijedor Đorđo Јež.

Na ovom seminaru predstavljene su aktivnosti koje su uspješno realizovane u okviru prethodnog projekta u kojem su učestvovali profesori i učenici iz srednjih škola Prijedora i Sanskog Mosta.

RTRS