Prijedorska Komunalna policija intenzivno radi na evidentiranju nelegalno postavljenih svijetlećih reklama na ugostiteljskim i preduzetničkim radnjama u ovom gradu.

Iznos komunalne takse obračunava se prema površini koju reklama zauzima, i plaća na godišnjem nivou.

Cijena kvadratnog metra reklamnog prostora, u zavisnosti od gradske zone u kojoj se reklama nalazi, košta od 20 do 80 maraka.

Međutim, akcije koje je prijedorska komunalna policija provodila tokom prošle i ove godine, pokazale su da većina prijedorskih privrednika nije legalizovala reklame na objektima, niti je plaćala ovu naknadu.

Kao razlog navode velike cijene i komplikovanu proceduru za legalizaciju.

Stojan Mandić jedan je od onih koji su legalizovali reklamu na ulazu u svoju radnju. Prema njegovim riječima, taj proces iziskuje mnogo vremena ali i novca.

– Dokumentacija za postavljanje je dosta skupa, premda godišnje plaćanje reklame nije skupo, jer ovo nije prva gradska zona, navodi Mandić.

Upravo cijena i komplikovana procedura, glavni su razlozi zbog kojih je svijetleće reklame na svojim objektima legalizovao tek mali broj Prijedorčana.

– Potrebni su UT-uslovi, statika, struja, razne takse, nagomila se toga, dok svako svoj dio odradi, cijena za jednu svijetleću reklamu izađe 500-600 maraka, i gomila papira, objašnjava Goran Dakić, vlasnik restorana.

Ipak, zakonske procedure moraju da se poštuju, jer u suprotnom prijete skupe novčane kazne – upozoravaju iz prijedorske Komunalne policije.

Akcija suzbijanja nelegalno postavljenih reklama trajaće do daljnjeg.

– Komunalna policija kada evidentira takvu reklamu koja nema odobrenje, tada izdaje rješenje da se pribavi dokumentacija, da se ta reklama legalizuje ili da se ukloni. Ukoliko se ne postupi po naređenju komunalne policije, tada idemo na podnošenje prijave, kaže Darko Avramov, šef Odsjeka komunalne policije Prijedor.

Komunalna policija ovih dana aktivno radi i na suzbijanju nelegalnog reklamiranja pored puteva, odnosno na uklanjanju ilegalno postavljenih bilborda koji direktno utiču na bezbjednost saobraćaja.

RTRS