Teško povrijeđenog pešaka u saobraćajnom udesu u centru Prijedora nedavno su vatrogasci prevezli u bolnicu, jer sanitetsko vozilo Doma zdravlja Prijedor nije bilo u gradu.

– Čovjeku je bila krvava glava i vidjelo se da mu je povrijeđen kuk. Pozvali smo Hitnu pomoć, ali nam je rečeno da je vozilo u Kozarcu. Vatrogasci su povrijeđenog čovjeka smjestili u svoj kamion i odvezli – ispričao je jedan od svjedoka događaja.

Šire područje grada Prijedora, od Ljubije do Omarske, pokriva jedan mobilni tim sa jednim sanitetskim vozilom, dok je drugo vozilo koje posjeduje Dom zdravlja smješteno u Omarskoj i pokriva područje od ovog mjesta do Banjaluke.

– Jedan mobilni tim za gradsku zonu i brojna okolna mjesta Prijedora nije dovoljan za pružanje odgovarajuće hitne medicinske pomoći – ističu u Sindikatu zdravstva i socijalne zaštite RS.

– Razumijemo da je Omarskoj potrebno sanitetsko vozilo, jer pokriva veliko područje, ali isto tako i grad Prijedor bi trebalo da ima najmanje dva sanitetska vozila i dva mobilna tima. Osnivač Doma zdravlja, odnosno gradska uprava, bi trebalo da sagleda tu mogućnost – izjavio je Milenko Granulić, predsjednik ovog Sindikata.

Dodaje da u slučajevima kada sanitetsko vozilo Hitne službe Prijedor prevozi pacijente prijedorske Bolnice u udaljene zdravstvene ustanove, cijelo gradsko područje ostaje bez ekipe za hitnu medicinsku pomoć.

Odbornik Demokrastske fronte u Skupštini grada Prijedora Mirsad Duratović kaže da bi još vozila trebalo obezbjediti interventnim novcem iz budžeta grada, jer smatra da će zbog sadašnje situacije neko da plati životom.

– Ako mnogo manje opštine imaju spremna čak tri vozila Hitne pomoći, kao što je Kozarska Dubica, kako to da Prijedor sa tri puta više stanovnika ima manje vozila. Do koga je to? – pita Duratović.

Dodaje da prema njegovim saznanjima ljekari koji tokom dana rade u ambulantama porodične medicine, noću dežuraju u Hitnoj službi.

– Dešava se da čak i nakon noćnog dežurstva ljekari odlaze raditi i u ambulante porodične medicine. Upitno je da li se oni mogu tako skoncentrisani na posao i koliko je to u interesu zaštite zdravlja pacijenata – ističe on.

Odbornik SDS i ljekar Ratko Stojić smatra da bi rebalansom budžeta trebalo pronaći novac za kupovinu sanitetskih vozila, dok odbornik DNS Goran Predojević poručuje da bi prije kupovine nove opreme trebalo analizirati situaciju u Domu zdravlja.

Međutim, direktorica Doma zdravlja Slavica Popović izbjegla je da odgovori za „EuroBlic“ kakva je trenutno situacija u ovoj zdravstvenoj ustanovi. O tome nije željela da govori ni Monja Kasalović, načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti u gradskoj upravi.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS poručuju da je odgovornost za organizaciju i pružanje adekvatne medicinske pomoći na rukovodstvu Doma zdravlja i gradskoj upravi.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS kažu su da svakog mjeseca prijedorskom Domu zdravlja plaćaju zdravstvenu zaštitu za hitnu medicinsku pomoć svih stanovnika.

– Domu zdravlja Prijedor uplaćuje se novac za rad sedam timova hitne medicinske pomoći, a za ovu godinu ugovoren je novac u iznosu od oko 974.000 KM – kažu iz ovog Fonda.

I bolnici nedostaje vozila

Direktor prijedorske Opšte bolnice “Doktor Mladen Stojanović”, Mirko Sovilj kaže da ova ustanova ima dva sanitetska vozila te da sa gradskom upravom traže način za nabavku još vozila.

– U slučaju kada naša sanitetska vozila putuju za Banjaluku ili van države, tada koristimo sanitetska vozila Domova zdravlja iz Prijedora ili Novog Grada – rekao je on.

EuroBlic