Dešavanja iz devedesetih godina prošlog vijeka ponovo su tema u Predstavničkom domu BiH.

Poslanik SBB Damir Arnaut iznenada je počeo da kopa po ratnim danima kolege iz SDS Borislava Bojića. Iako je Bojić poslanik u Sarajevu već drugi mandat, Arnaut se sjetio da tek sada raspravlja o onome što se dešavalo prije više od 20 godina.

Zvanično je pitao člana Kolegijuma Predstavničkog doma Šefika Džaferovića (SDA) da li je imao informaciju o ratnom putu Bojića kada je 2015. imenovan u Zajedničku komisiju za ljudska prava PS BiH, a nedavno i za člana Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA BiH. Te informacije je bošnjačkim strankama navodno proslijedio Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja bošnjačkih logoraša Prijedor. On je za medije u Federaciji BiH izjavljivao da je Bojić bio oficir Vojske Republike Srpske u jednoj od jedinica koje su kontrolisale područje gdje je kasnije ekshumirana masovna grobnica Tomašica.

Arnaut nije odgovarao na telefonske pozive iz „EuroBlica“ kao ni Džaferović koji odgovor na poslaničko pitanje nije u roku dostavio ni sekretaru Zajedničke službe PS BiH. O ovoj temi vjerovatno će se raspravljati na sljedećoj sednici Predstavničkog doma BiH 25. oktobra.

Borislav Bojić poručuje Arnautu i svima koji ga pominju da se ne stidi onoga što je radio u ratu.

-Arnaut odavno pokušava da na bilo koji način nametne krivicu srpskim predstavnicima u institucijama BiH i srpskom narodu za dešavanja u prošlom vijeku. To je apsurd. Ne skrivam se ni od koga. Ponosim se svojim učešćem u Vojsci RS. Bio sam njen komandant, a poslije rata sam u dva mandata vodio Boračku ordanizaciju RS – kaže Bojić za „EuroBlic“.

Šefica Kluba poslanika SDS Aleksandra Pandurević tvrdi da je Arnaut „čovjek koji ima sociopatsko ponašanje“.

-Zbog toga je u parlamentu u sukobu sa svim poslanicima. Šta da kažem o čovjeku koji je pao dotle da pod politikom smatra tračanje kolega. Zbog takvog ponašanja, Arnaut često nema ni kvorum za sjednicu Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma – kaže Pandurevićeva.

Poslanica SNSD Milica Marković smatra nekorektnim postupak Arnauta budući da su svi bošnjački poslanici u Predstavničkom domu svojevremeno bili protiv zahtjeva SNSD da se Šefik Džaferović povuče s mjesta predsjedavajućeg „iako sigurno ima daleko teža opterećenja kada je riječ o ratnoj prošlosti“.

-Nažalost, tada su svi poslanici SDS bili uzdržani, izuzev Mladena Bosića koji je čak bio protiv, znači glasao je da Džaferović i dalje sjedi tu gde sjedi. Bez obzira o kom poslaniku iz RS je riječ, smatram tendencioznim potez Arnauta ili bilo kog bošnjačih poslanika – kaže Markovićeva za „EuroBlic“.

Predojević: Bojić čist kao suza

Predsjednik Boračke organizacije Prijedor Zoran Predojević tvrdi da nema nikakvog osnova da se sumnja u časnu prošlost Bojića.

-To je jedan od najboljih ratnih komandanata bataljona koje je Prijedor imao. Sigurno se pridržavao svih pravila ratovanja, kako on tako i njegov bataljon. Kada se sve to dešavalo mislim da uošte nisu bili u Prijedoru nego na zadatku u Posavini. To su samo političke igre, a Bojić sigurno čist kao suza – zaključuje Predojević.

EuroBlic