Uvođenje eksperimentalne terapije za liječenje raka dojke vakcinom u Srbiji uliva nadu u ozdravljenje i oboljelima u Republici Srpskoj, koji bi se rado podvrgli ovom metodu ako se on pokaže efikasnim.

Inovativna vakcina za liječenje raka dojke uskoro će biti dostupna za prvih 100 žena u Srbiji. U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da uvođenje novih terapija i procedura kod nas uglavnom iniciraju zdravstvene ustanove i stručnjaci iz određenih oblasti.

– Ukoliko se pokaže da daje pozitivne rezultate, Fond će svakako nastojati da ovaj metod liječenja omogući i za naše osiguranike, bilo u RS ili slanjem pacijenata u Srbiju – rekli su u Fondu i dodali da je o tome još rano govoriti, s obzirom na to da je i u Srbiji ovaj metod tek u testnoj fazi.

Šef Odsjeka onkologije u prijedorskoj bolnici “Dr Mladen Stojanović” Boris Vujanović kaže da je za uvođenje ovog metoda liječenja u Srbiji čuo, ali da ne zna o kakvoj je tačno vakcini riječ.

– Za uvođenje novih lijekova neophodno je sprovesti kliničku studiju kod određenog broja pacijenata. Ako se te studije klinički pokažu pozitivnim, onda slijedi odobrenje od Agencije za lijekove i tek tada se može primijeniti u praksi. Obično su to dugi procesi – rekao je Vujanović i dodao da je u liječenju ove bolesti već vidljiv veliki napredak te da su pacijentima u RS dostupne i terapije koje se koriste u mnogo razvijenijim zemljama.

Internista onkolog u bijeljinskoj bolnici “Sveti vračevi” Biljana Marjanović kaže da su operacije i dalje prvi korak u liječenju karcinoma dojke.

– Dug je proces od eksperimentalne faze do uvođenja neke terapije kao standardnog metoda liječenja onkoloških pacijenata. Mi još nismo na tom putu, a i u Srbiji je to u fazi eksperimenta – dodala je Marjanovićeva.

Predsjednica Saveza žena oboljelih od raka dojke “Iskra” Banjaluka Azra Ikalović je kazala da svaki pomak u medicini oboljelima budi novu nadu za ozdravljenje i da bi prva bila zainteresovana za ovu terapiju. Nova terapija podrazumijeva korišćenje tablete, a nakon toga se analizom procjenjuje da li žena može da primi vakcinu koja ubija ćelije tumora.

– Uvođenje vakcine koja ubija ćelije tumora posebno bi značilo zbog rizične grupe, odnosno potomaka nas oboljelih – rekla je Ikalovićeva.

Svake godine 500 novooboljelih

Azra Ikalović ističe da je pronalazak novih metoda liječenja posebno važan zbog toga što se starosna granica oboljelih u RS pomjera, te da je nedavno ova opaka bolest otkrivena kod tri porodilje mlađe od 30 godina. Ona dodaje da je svake godine u Srpskoj 500 novooboljelih od karcinoma dojke, među kojima ima i muškaraca.

Glas Srpske