U Javnoj ustanovi Osnovna škola „Jovan Cvijić“ Brezičani, tradicionalno se obilježava Nedjelja djeteta.

Osim toga, 5. oktobar je Svjetski dan prosvjetnih radnika, te je sve to bio povod za niz kreativnih radionica u sklopu nastavnih aktivnosti, u kojima su zajedno učestvovali učenici i radnici naše škole.

-Obilježavanje Nedjelje djeteta je samo simbolična manifestacija, jer se u našoj školi svakodnevno vodi briga o djeci, njihovom pravilnom rastu i razvaju i čini se da im svaki dan bude ugodan i koristan. Kreativne radionice se održavaju tokom cijele godine i vodi briga o uključivanju roditelja u život i rad škole, te na razne načine osnažuje saradnja porodice, škole i lokalne zajednice, a sve s ciljem svestranog razvoja ličnosti naših učenika – rekla je Olivera Brdar Mirković, direktorica škole.

Ona je dodala da su u školi, vodeći se ovogodišnjim sloganom „Dječiji svijet – moj svijet“, težili da ispune niz ciljeva kojima će djeca usvojiti znanja o Konvenciji dječijih prava, identifikovati svoja prava, ali i dužnosti, savladati i utvrditi nastavne sadržaje, a pri tome razvijati pozitivan odnos prema umjetničkim, kulturnim i estetskim vrijednostima.

-Poseban akcenat stavljen je na razvoj samostalnosti, kreativnosti i vještina, te razvoj bolje komunikacije među učenicima i između nastavnika i učenika – istakla je Brdar Mirković.

Aktivnosti koje su obogatile Dječiju nedjelju su: izrada nakita od dugmadi, izrada maski i ikebana, slike od sjemenki i slame, rad dekupaž tehnikom, literarna radionica, folklorna radionica, slatka radionica i radionica „Prava djeteta“.

-Djeca su bila zainteresovana za sve ove aktivnosti i data im je mogućnost da se uključe u svaku od njih. Na taj način učenici mogu da razvijaju svoje sklonosti i talente koje i imaju, a dokaz za to su brojna priznanja i nagrade koje osvajaju. Završna aktivnost ovog kreativnog dana bila je prezentacija najuspješnijih učeničkih radova u vidu izložbe, kazivanje učeničkih stihova i zajednički ples – potvrdila je direktorica OŠ „Jovan Cvijić“ Brezičani.

Ova izložba biće postavljena „u izlogu“ Turističke organizacije grada Prijedora gdje će je moći pogledati i naši sugrađani.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com