Rad sa djecom najljepše je zanimanje, a ljubav i poštovanje koje sam dobijala tokom četiri decenije u ovoj profesiji najvrednija su uspomena, koju ću ponijeti iz učionice kad dogodine odem u penziju.

Ispričala je to učiteljica iz prijedorske Osnovne škole “Dositej Obradović” Nada Praštalo, povodom 5. oktobra, Dana učitelja. Uz učiteljicu Nadu stasale su brojne generacije osnovaca u gradu na Sani i iako više ne može da pobroji sve generacije koje je podučavala, lica njene djece, kako ih odmila zove, urezana su duboko u njenom srcu.

Još kao djevojčica maštala je da bude učiteljica. Završila je učiteljsku školu u Prijedoru, a školovanje je nastavila na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, odakle je ponijela zvanje nastavnika istorije i geografije. Postavši učiteljica svu svoju energiju usmjeravala je na to da školarce usmjeri na pravi put. Ljubav prema poslu, trud i upornost bili su njena vodilja svih ovih godina.

– Svakog septembra kada zvono oglasi početak nove školske godine, ljubav prema ovom poslu u meni se iznova rađa. Razdragana lica osnovaca su nešto što se ni sa čim ne može uporediti – ispričala je Praštalo i dodala da joj i danas srce zaigra kada je neko od bivših đaka pozdravi na ulici.

Poznata kao svestran pedagog učiteljica Nada svoje je đake usmjeravala da se bave sportom, da odaberu instrument koji “leži” njihovom srcu, a mnogim studentima bila je mentor. Ljubav prema pisanoj riječi, po kojoj je prepoznaju svi Prijedorčani, prenijela je i na svoje školarce.

– Slobodno vrijeme sam posvetila pisanju poezije i proze. Prenijela sam to i na svoje đake, čije su pjesme i priče pobrale simpatije mnogih – istakla je Praštalo.

Iz njenog pera do sada su izašle četiri knjige, a u novembru će svjetlo dana ugledati i lirski roman “Tragovi na duši”, u kojem su ovjekovječeni mnogi događaji iz njenog života.

Ratne godine, u kojima je bila član “Kola srpskih sestara” i pomagala izbjeglicama, najteži su period njenog života. Sjećanje na đake čiji su životi ugašeni u vihoru rata najbolnija je uspomena.

– Devedesetih godina srela sam jednog svog učenika u vojničkoj uniformi. Rekao mi je da u vrijeme kada sam im predavala o balkanskim i svjetskim ratovima nije mogao ni da nasluti da će zla sudbina zadesiti i naš rodni kraj. Nakon nekoliko dana vidjela sam njegovu smrtovnicu i to je nešto najteže što je obilježilo moj radni vijek – ispričala je Praštalo i dodala da će ga zauvijek pamtiti po ljubičicama koje joj je donosio svakog proljeća sa riječima: “Srećno Vam proljeće”.

Trinaesta zvjezdica

Đak učiteljice Nada Praštalo bila je 13. banjalučka zvjezdica Slađana Kobas.

– Ne mogu a da se ne sjetim moje Slađane. Bila je odličan đak, svake godine na godišnjicu njene smrti odlazim na groblje da upalim svijeću za spokoj njene duše – rekla je učiteljica.

Glas Srpske