Na malom gradskom trgu u Prijedoru počela je 12. po redu izložbeno–prodajna manifestacija „Dani meda“.

Pčelinje proizvode, ali i ljekovito bilje izložilo je oko 20 izlagača iz deset lokalnih zajednica. Pčelar iz Gornje Dragotinje kod Prijedora, Rade Radaković ima oko 80 košnica.

– Godina je bila jako loša za pčelare, meda je malo pa smo odlučili da napravimo medne napitke. To je ekonomičnije, ali i ovo je nešto novo na tržištu – kaže Radaković.

Pića sa medom pravio je zajedno sa suprugom Duškom Radaković, koja je inače magistar pčelarstva.

– Imamo rakiju i liker od raznih biljaka kao što su ruža, ruzmarin, menta i kamilice. Svi ti napici imaju u sebi meda ili medovaču – objašnjava Duška.

Ona je za ovu priliku ispekla oko 200 medenjaka koje dijeli posjetiocima „Dana meda“.

– Pekla sam ih po tradicionalnom receptu. Brzo se naprave i veoma su ukusni. Budu pečeni za tri minuta. Nije mi bilo teško, pravila sam ih dok suprug nije rekao dosta je – priča uz osmijeh Duška, koja radi i kao stručni saradnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Ovu manifestaciju ne propušta ni pčelar iz Kostajnice, Predrag Vujanović.

– Ove godine imamo kestenov med i livadski. Bagrema nije bilo. Izložili smo i ostale pčelinje proizvode, propolis, polen, matičnu mliječ i sirupe s medom i koprivom – kaže Vujanović.

Dodaje da je su ovogodšnji prinosi pčelara najmanji u zadnjih deset godina.

– Visoke su temperature bile i suša, a biljke ne mogu da luče nektar na vrućini, ali mi smo zadovoljni, jer smo uspjeli da sa velikim količinama uđemo u pašu – priča Vijanović i dodaje da na imanju između Kostajnice i Kozarske Dubice ima oko 200 košnica.

Tvrdi da se ljekovitim dokazao sirup kombinovan sa medom i sjemenom koprive koji i preporučuje za zimske mjesece radi jačanja krvne slike.

„Dane meda“ organizovalo je Udruženje „Prva pčela“ iz Prijedora koje ima oko 50 aktivnih članova.

Predsjednik ovog Udruženja, Đuro Kunić, kaže da su ovogodišnji vremenski uslovi zahtijevali proglašenje elementarne nepogode.

– Dobili smo oko 2-3 kilograma meda po jednoj košnici, a kada su prinosi dobri onda imamo oko 15 kilograma po jednoj košnici – objasnio je Kunić gubitke pčelara.

Pčelari zato nisu zadovoljni ni cijenom meda koja nije mijenjana od prošle godine i iznosi 15 KM. „Dani meda“ u Prijedoru će trajati do nedjelje.

EuroBlic