Redovna Godišnja Skupština Ženskog rukometnog kluba „Mira“ iz Prijedora,umjesto krajem juna ili početkom jula, kada se do sada održavala, usljed problema sa kojima se, radeći u skromnim finansijskim uslovima, najuspješniji sportski kolektiv grada na Sani suočavao, održana je ovoga puta sa zakašnjenjem.

Prisutne, je u sali Ugostiteljsko-ekonomske škole pozdravio predsjednik najvišeg saziva premijerligaša BiH Darko Stojanović, a izvještaj o radu za 2016.godinu i proteklu polusezonu podnijela je Nada Đaković, predsjednica Upravnog odbora.

– Proljećnu polusezonu, a samim tim i prvenstvo 2015/2016, uz osvojeni Kup Republike Srpske, okončali smo na trećem mjestu. Pošto smo u šest navrata prethodno izborili pravo da se takmičimo u nekom od evropskih kupova, ovaj put administrativna služba Grada Prijedora stala je uz nas da u sezoni 2016/2017 uzmemo učešće u Čelendž kupu. Bio je to naš prvi evro-nastup u istoriji, ali imali smo „sreću“ da dobijemo jakog protivnika, klub iz Holandije, zemlje u kojoj je dobro znano ženski rukomet visokog kvaliteta, a to je i potvrdio osvajanjem vicešampionske titule u ovom nadmetanju. Nismo zadovoljni rezultatima, jer smo u oba meča na terenu rivala doživjeli ubjedljive poraze, ali ukoliko ima i optimističnog stanovišta, ostavili smo bolji utisak u odnosu na druge bh.klubove kada su učestvovali i dobijali slabije rivale – konstatovala je Đakovićeva.

Protekle sezone drugo mjesto u jesenjem dijelu premijerligaške konkurencije, uz samo jednu izgubljenu utakmicu, davalo je nadu Prijedorčankama, da, možda, na proljeće mogu da se nadaju borbi za prvo mjesto.

Međutim još po povratku iz Holandije, po njenim rečima došlo je do trvenja unutar ekipe, nastavljeno u decembru, a eskaliralo januara mjeseca, na početku priprema, kada je pet igračica odbilo da se pojavljuje na treninzima.

– Demostratvno su nas napustile, a kada se zna da su četiri bile iz prve postave, ostavile su nas da se „hrvemo“ sa podmlađenim sastavom, pri tom i na mnoge psihološki djelovale vršeći pritisak da im se i one pridruže. Iako je njihova želja bila smjena trenera Ljubice Ivetić u kasnijim javnim nastupima su se pozivale na dugovanja kluba na ime stipendija i hranarine. UO je bio primoran da reaguje i pokrene disciplinski postupak, potom ih isključi iz kluba. Angažovale su advokata, s obzirom da u ugovorima nije precizirano kolika je cijena treninga, a mi smo im, zbog nedolaska na preko 10, po svakom odbili po 10 maraka. Isto tako zadržale su opremu i dovele djevojke u neugodnu situaciju, i uzeli smo da je vrijednost po svakoj opremi 400 maraka, iako je sigurno i 600. Više bi voljeli da nađemo dogovor, a ukoliko budemo primorani angažovaćemo advokata, jer su narušile ugled kluba i zadržale bez prava opremu-jasna je Đakovićeva.

Na kraju, odala je priznanje prisutnim igračicama, koje su većinom igrale proljetos, i treneru Ivetićevoj, s obzirom da je na kraju, iako su predviđanja bila da bi bilo važno ostati u gornjem dijelu tabele, osvojeno visoko treće mjesto. Sem toga, i bez Azre Bašanović, prvog strijelca tima, koja je imala fakultetske obaveze, krilne igračice Dragane Dojčinović, pa je priliku dobila Una Pjević, na završnom turniru Kupa RS u Doboju, šesti put zaredom „Mira“ je podigla pobjednički pehar u ovom prestižnom takmičenju.

U Kupu BiH eliminisana je u četvrtfinalu.

-Naši ukupni prihodi iznosili su 85.096,99 maraka, od kojih je najveća bila pomoć Grada Prijedora od 48.000 maraka. Najveća stavka u rashodima iznosi hranarina za igračice i trenere 60.050 maraaka. Preostaju određena dugovanja u tu svrhu, u koju smo, cijeneći svaku marku i poslujući stabilno, namijenili i preostali iznos od 20.000 maraka namjenski dobijenih od Grada Prijedora za odlazak u Holandiju, jer smo potrošili 17.969,37 maraka. Teško da ćemo doći do „projektovanih“ 102.000 maraka, a da bi klub normalno funkcionisao neophodna bi bila sredstva od 120.000 – naglasila je, između ostalog, Đakovićeva, podnoseći izvještaj o poslovanju kluba za 2016.godinu.

Predsjednica Nadzornog odbora Daliborka Sladaković je prokomentarisala da ovo tijelo nije imalo primjedbi vezanih za poslovanje, pa je usvojen izvještaj ovog pomenutog tijela.

U „Miri“ su pred ovu sezonu, uz povratak Bašanovićeve u Bihać, ostali i bez prvog golmana Darjane Vukliš, koja je prešla u redove šampiona, ekipe „Grude“, ali se uzdaju u mladu Mariju Gligorević.

Očekuje se da će i njen otac, nekada vrsni čuvar mreže Darko Gligorević, pružiti pomoć u radu sa golmanima, a želja je da ponovo preuzme vođenje druge ekipe, jer se prošle sezone, uz veliki odliv i mladih rukometašica u prvi tim, nije proslavila u Drugoj ligi Republike Srpske.

ĐUKIĆ U UPRAVNOM ODBORU

Odato je priznanje velikom prijatelju kluba, dosadašnjem članu Nadzornog odbora Ranku Ivetiću, koji je, zbog čestog terenskog rada, razriješen članstva u njemu, a na njegovo mjesto imenovan je Zdravko Suvajac, dosadašnji član Upravnog odbora.

U UO je izabran Čedomir Đukić, koji se zahvalio na ukazanom povjerenju.

– Zaista bih želio da izrazim zadovoljstvo što sam u sportskoj organizaciji koja istrajava u radu i uspješnim rezultatima sa ženskom populacijom, gdje je specična situacija, kako djevojke zadržati. „Mira“ u najljepšem svjetlu reprezentuje Grad Prijedor i kao dugogodišnji rukometni radnik u svim sredinama gdje sam boravio uvijek sam se trudio da je javno pohvalim. Zavređuje mnogo veću pažnju od viših instituacija na nivou BiH, a posebno RS. Prihvatio sam se izazova u teškim vremenima, jer je teško kako u igračkom smislu, tako i na finansijskom i organizacionom planu i spreman sam da pomognem, a svima želim puno uspjeha-rekao je Đukić.

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com