Na zidu Osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Prijedoru u toku je oslikavanje petog murala „Negdje između početka i kraja“, čiji je autor Selver Begić, akademski slikar iz Banjaluke.

On je pobjednik na međunarodnom konkursu „Paola de Manjinkor“, a u okviru projekta „Prijedor grad murala“.

Begić za „EuroBlic“ kaže da bi svoj umjetnički rad na fasadi trebalo da završi u toku ove sedmice.

– Ja i moj asistent Ljubiša Pušac uživamo u ovome i polako radimo kako bi mural bio što vjerniji skici. Velika je čast napraviti umjetnički rad velikih dimenzija. Posebno u gradu, koji je inače grad slikara i ima već četiri murala – priča Begić. Dodaje da je idealna i lokacija u dvorištu škole.

– Mural će svakodnevno moći da gledaju najmlađi, uživaju u njemu i da razvijaju svoju ljubav prema umjetnosti od malih nogu – smatra on.

Za autorski mural „Negdje između početka i kraja“ kaže da pored bogatog kolorita ima i poučnu ulogu.

– Htio sam da opišem život, pronalaženje puta i stvari koje nas inspirišu, u koje smo zaljubljeni i koje nas pokreću u životu – objašnjava Begić.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Prijedor, Boris Eremić, rekao je da je žiri prvi put jednoglasno odlučio o pobjedniku petog konkursa na koji je pristiglo 37 prijedloga iz raznih evropkih zemalja.

Poziva domaće umjetnike da se u narednom periodu više prijavljuju na ovaj konkurs.

– Uvijek kažu da nemaju šta da rade i da nemaju gdje da izlažu, a rijetko se prijavljuju. Sa druge strane, naš konkurs „Poala de Manjinkor“ ima najveću novčanu nagradu za vizuelnu umjetnost u BiH, i pored toga ovo je odlična mogućnost za mlade da grade svoju karijeru, jer je mural nešto što bi svaki umjetnik poželio da ima na javnom prostoru – tvrdi Eremić.

Dodaje da su novčanu nagradu u iznosu od 3.000 KM obezbjedili provincija Trento, Agencija lokalne demokratije i gradska uprava Prijedor.

Eremić ističe da je Prijedor već postao prepoznatljiv u regionu kao grad murala.

– Nastavljamo da dalje radimo. Ima nas nekoliko u udruženju koji to radimo volonterski, jer želimo da se zna da je Prijedor grad slikara, i smatramo da su murali vidljiva strana te priče – kaže on.

Smatra da je ulična umjetnost efikasan način izražavanja, te da se murali bore protiv bilborda i reklama.

Dodaje da je plan da se u narednom periodu na fasadama zgrada oslikaju djela poznatih prijedorskih slikara koji su obilježili umjetnički život grada na Sani. Inače, zanimljiva činjenica je da je i autor petog murala, Begić diplomirao likovnu umjetnost u Banjaluci u klasi Prijedorčanina Vese Sovilja.

Istovremeno, Prijedorčani pozdravljaju murale i kažu da su ponosni što je njihov grad postao prepoznatljiv po toj umjetnosti.

– Murali su uljepšali grad i postali zaštitni znak Prijedora. Najviše mi se sviđa mural „Vrt“ u glavnoj ulici, jer je na odličnoj lokaciji – kaže Tijana Brkić. Isto misli i Maja Ivanović.

– U našem gradu unose notu radosti, šarenila i što je najbitnije umjetnosti. To je dobrodošla pojava u našem gradu – kaže Ivanovićeva.

Prvi mural oslikala Manjinkor

Prvi mural u gradu Prijedoru, prije 18 godina, na zidu lokalne škole, oslikala je italijanska umjetnica Paola de Manjinkor sa djecom iz izbegličkog centra.

Glavne gradske ulice sada krase „Šeširdžija“, banjalučke akademske slikarke Nataše Konjević.

„Transformacija“ Mađara Atile Samožija, „Vrt“ Rumuna Raula Opree i „Grad“ beogradskog Dim Tima.

Tekst – EuroBlic
Video – RTRS
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com