Odbornici Skupštine grada Prijedora odlučili su da građani od 1. oktobra odvoz smeća plaćaju skuplje za osam odsto. Tako će domaćinstva umjesto dosadašnjih 0,124 KM po metru kvadratnom, odvoz smeća plaćati 0,133 KM.

To je izazvalo veliko ogorčenje kod Prijedorčana, koji kažu da njihovi plitki džepovi ne mogu podnijeti stalna poskupljenja.

– Previsoke su sve cijene, a niko ne odustaje od poskupljenja. Penzije nam povećaju za tri odsto, a sve ostalo nam poskupe za 30 odsto – kaže Milan Zdjelar, ogorčeni penzioner iz Prijedora.

Mladen Gavrić kaže da svako poskupljenje teško pada u vremenu kada je svaka marka veoma značajna.

Da je ekonomska situacija teška priznaju i u prijedorskom preduzeću “Komunalne usluge”.

Direktor ovog preduzeća, Dujo Milanko, kaže da su od lokalne uprave tražili da usluge odvoza smeća poskupe za 14 odsto. Međutim, zadovoljni su i sa odobrenih osam odsto.

– Tražili smo da se podigne cijena odvoza smeća jer od januara moramo godišnje da plaćamo 250.000 KM kredita Svetskoj banci za izgradnju deponije, a i za novi kamion za odvoz otpada svaki mjesec plaćamo ratu od 7.000 KM – objašnjava Milanko.

Navodi da ovo preduzeće kredit Svetske banke treba da vraća narednih deset godina, a za kamion tri godine.

Odluku o poskupljenju usluga odvoza smeća na posljednjem zasjedanju lokalnog parlamenta, od 26 prisutnih podržalo je 17 odbornika Skupštine grada Prijedora. Među osam, koji nisu bili za, su i odbornici SDS.

Odbornik ove partije, Radenko Stijepić, kaže da je je poskupljenje udar na budžet svakog građanina i privrednika.

– Situacija je takva da građani sve teže žive. Plate su sve manje, nisu čak ni redovne. Penzije su male. U ovom trenutku nema razloga da podržimo poskupljenje – ističe Stijepić.

Dodaje da je lokalna vlast trebalo da pronađe drugi način da pomogne preduzeću “Komunalne usluge”.

– Vidjeli smo u izveštaju o izvršenju budžeta za šest mjeseci da imamo suficit od milion maraka, i naši odbornici smatraju da je iz tog suficita trebalo obezbjediti novac kako bi se pomoglo ovo komunalno preduzeće – kaže Stijepić.

Gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković, kaže da bez cijene nema posla, te da je ovo poskupljenje neophodno radi podrške poslovanju komunalnog preduzeća i obnavljanja njegove opreme.

– Smatramo da procjena povećanja od jedne marke po porodici nije tako tragično rješenje, koje pokušavaju predstaviti pojedini odbornici, ali ja sam pozvao ljude da glasaju po svojoj savjesti i odluka je donesena – poručio je Đaković.

Smatra i da radnici „Komunalnih usluga“ veoma kvalitetno rade svoj posao, te je poručio da će od rukovodstva ovog preduzeća tražiti da grad bude još čistiji.

Poskupljene odobrio i Savjet potrošača

Na sastanku Savjeta potrošača, predstavnika Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora i Udruženja potrošača “Don” odlučeno je da se odobri poskupljenje odvoza smeća.

Zaključili su da rukovodstvo ovog komunalnog preduzeća ne može uticati na svjetsko tržište i zakone, te da povećanje neće značajno uticati na korisnike, jer će se mjesečni račun za prosječno domaćinstvo uvećati za oko jednu KM.

EuroBlic