neven-nove prostorije (1)Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić i šef kancelarije UNDP-a u Banjaluci Goran Vukmir posjetili su danas nove prostorije Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama “Neven” u Prijedoru za koje je izdvojeno 80.385 KM.

Riječ je o projektu “Razvoj dnevnog centra za lica sa posebnim potrebama” koji je proistekao iz Plana društvenog razvoja Integralne strategije razvoja grada Prijedora 2014-2024, a na osnovu potrebe da se obezbijede odgovarajući uslovi i jačaju stručni kapaciteti za pružanje adekvatnog dnevnog boravka i njege lica sa posebnim potrebama.

Pavić je istakao da se u ovom gradu poklanja velika pažnja djeci sa posebnim potrebama i da je realizacija ovog projekta veoma značajna jer se djeci omogućava rad i druženje.

“Objekat je potpuno spreman, a u narednoj fazi predviđena je nabavka raznih mašina za radnu terapiju koja je za ovu djecu izuzetno značajna”, rekao je Pavić.

neven-nove prostorije (3)On je naveo da je UNDP projekat finansirao sa 46.543 KM, a grad sa 33.842 KM.

Vukmir je istakao da je značajno što je projekat proistekao iz Strategije razvoja grada i da su građani i lokalna uprava prepoznali direktne potrebe građana odnosno ove populacije.

“UNDP ima cijeli niz programa kojima podržava ovakve i slične aktivnosti tako da očekujemo nastavak saradnje sa ovim udruženjem jer su pokazali da su izuzetan partner, a da grad Prijedor poklanja pažnju ovim pitanjima, što je veoma važno u kriznim vremenima kako bismo svi pomogli onima kojima je naša pomoć najpotrebnija”, rekao je Vukmir.

Predsjednik Udruženja “Neven”, koje broji 324 člana, Vesna Berić izrazila je zahvalnost svim učesnicima projekta koji su prepoznali potrebu ove djece da budu primijećeni u društvu i da imaju mjesto gdje mogu da provode vrijeme i istovremeno budu radno angažovani.

“Djeca će imati veoma lijep prostor za razliku od dosadašnjih koje smo koristili, a mi roditelji ćemo biti u prilici da obavljamo svoje poslove i da ostvarujemo prihod za porodicu kako ne bi bili na ivici egzistencije”, rekla je Berićeva.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić
neven-nove prostorije (2) neven-nove prostorije (5) neven-nove prostorije (4)