Odbornici Skupštine grada Prijedora, usvojili su polugodišnji izvještaj o izvršenju budžeta Grada prema kojem je ostvaren suficit od oko 325 hiljada maraka.

Između ostalog, usvojen je i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti preduzeća “Komunalne usluge” za povećanje cijena odvoza smeća za osam odsto, što će u prosjeku značiti poskupljenje od jedne marke po domaćinstvu.

“Komunalno preduzeće” zbog niza otežavajućih okolnosti u poslovanju, tražilo je povećanje cijena odvoza smeća od 14 odsto.

Međutim, resorno odjeljenje Gradske uprave i Savjet potrošača, umanjili su traženo poskupljenje na osam odsto, što su prijedorski odbornici, nakon rasprave i usvojili.

– Smatramo da procjena od jedne konvertibilne marke povećanja po jednoj porodici nije tako tragično rješenje kao što se pokušava predstaviti od opozicionih odbornika, ali njihov je i zadatak da budu protiv. Јa sam pozvao ljude da po svojoj savjesti ne po bilo kakvom nalogu, ne po bilo čemu, donesu odluku i odluka je donesena – istakao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

– Komunalno preduzeće radi svoj posao onako kako treba. Sigurno je da je tu evidentno da postoji neka problematika koja je još zaostavština nekih proteklih vremena gdje nekom dodatnom injekcijom trebaju riješiti te probleme – dodao je šef Kluba odbornika SNSD-a Dragoslav Kabić.

Odbornici Srpske demokratske stranke nisu podržali ovo poskupljenje.

– Ima više razloga i načina na koji se može doći do tih sredstava. Naš odbornik gospodin Stojić je predložio, pošto smo imali suficit u budžetu da se dio sredstava iz budžeta može izdvojiti za pomoć Komunalnom preduzeću, normalno bolja unutrašnja organizacija, ušteda sredstava, a da ne idemo sa povećanjem cijena – smatra odbornik SDS-a u Skupštini Grada Prijedora Radenko Stijepić.

Iz gradske uprave potvrđeno je da će Visoka medicinska škola iz montažnog objekta biti premještena u prostorije iznad Elektrotehničke i Mašinske škole u Prijedoru.

RTRS