Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Stevo Mirjanić danas je u Prijedoru dogovorio sa rukovodiocima “Šuma RS” i gradonačelnikom Prijedora, te načelnicima pet opština ove regije, da se formira radna grupa koja će osmisliti novi plan raspodjele drvnih sortimenata.

Mirjanić je izjavio da se novim planom moraju zadovoljiti potrebe kupaca i iz drugih regija, te da se mora voditi računa o svim potrošačima u interesu cijele Republike Srpske.

– Opravdani su zahtjevi načelnika da se sa područja Prijedora ne izvozi više od 10 odsto svih drvnih sortimenata. U pravu su i oni koji kažu da “mi ne možemo dati drvne sortimente, jer je to naš resurs”, ali i oni koji kažu “mi smo uložili sredstva za visoko finale, izvozimo i popravljaju deviznu poziciju RS i kako sada ne možemo dobiti drva” – ističe Mirjanić.

Vjeruje da će radna grupa, koju čine generalni direktor i izvršni direktor za komercijalna pitanja preduzeća “Šume RS”, pomoćnik ministra za šumarstvo i direktor Šumskog gazdinstva Prijedor osmisliti plan raspodjele drvnih sortimenata koji će zadovoljiti potrebe svih kupaca.

Ovaj plan radna grupa bi trebalo da u resorno ministarstvo dostavi u petak. Isti plan biće dostavljen i načelnicima opština regije Prijedor, koji su zahtjevali da se preispita ugovor sa HI “Destilacija” Teslić koja bi trebalo da dobije drva sa područja Šumskog gazdinstva Prijedor, te da se zaustavi slanje drva sa Banjalučku “Toplanu”.

Direktor preduzeća “Šume RS” Risto Marić kaže da još ne zna da li će biti poništen ugovor sa HI “Destilacijom” iz Teslića, zato što ne postoje drva u drugim gazdinstvima koja bi joj mogla biti usporučena.

– Ugovor sa “Toplanom” iz Banjaluke nije problematičan, jer to nisu velike količine drveta – uvjerava Ristić.

Garantuje da sve javne ustanove, školski i zdravstveni objekti i vrtići, imaju sigurnu sezonu grijanja i da će za njih sve za područja regije Prijedor biti dovoljno drva za ogrev.

Tekst – EuroBlic
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Video – RTRS