Drvoprerađivači iz prijedorske regije najavljuju blokadu puteva kako bi spriječili odvoz drvnih sortimenata sa ovog područja u „Toplanu“ Banjaluka i preduzeće „HI Destilacija“ Teslić.

Njih oko 100, koji zapošljavaju oko 500 radnika, tvrde da zbog ova dva preduzeća oni u posljednjih 15 dana nisu dobili drvne sortimente od „Šuma RS“. Drvoprerađivači uglavnom se bave izvozom cijepanih drva, pa su primorani da kupuju privatne šume kako bi sačuvali radna mjesta svojih zaposlenih.

– U zadnjih nekoliko mjeseci moje preduzeće nije dobilo nijednu turu drveta iz „Šuma Srpske“, a sve smo im redovno plaćali. To je isti problem za sva preduzeća koja izvoze cijepana drva i nećemo još dugo moći to da trpimo – upozorava Vjekoslav Bašić iz „VB Progresa“ iz Prijedora.

Tvrdi da će drvoprerađivači ubrzo blokirati puteve ukoliko se ne napravi drugačija preraspodjela dodele drvnih sortimenata.

– Šumsko gazdinstvo u Prijedoru bi trebalo da snabdijeva samo drvoprerađivače sa naše regije – smatra Bašić.

O problemima drvoprerađivača razgovarali su i prvi ljudi opština ove regije, koji su uputili određene zahtjeve Vladi RS i Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS.

– Tražimo da se poštuje Zakon o šumama RS i da se iz prijedorske regije ne ide više od 10 odsto šumskih sortimenata – navodi se u saopštenju, koji su potpisali gradonačelnik Prijedora i načelnici opština Novog Grada, Kozarske Dubice, Kostajnice, Oštre Luke i Krupe na Uni.

Oni traže da u snabdjevanju drvnim sortimentima prednost imaju strateška preduzeća regije, kao što su „Toplana“ Prijedor i „Mlijekoprodukt“ iz Kozarske Dubice.

– Ova strateška preduzeća, ranije nisu koristila šumske drvne sortimente i ove godine opteretila su nas za ukupno 20.000 metra kubna, a pritom su ugrozila naša prerađivačka preduzeća niže vrijednih šumskih drvnih sortimenata – navedeno je u saopštenju.

Ističu i da od „Šuma Srpske“ traže da se preispita ugovor sa preduzećem „HI Destilacija“ iz Teslića te da se poništi ugovor za Banjalučku „Toplanu“.

Vjeruju da bi na taj način Šumsko gazdinstvo Prijedor moglo do kraja godine snabdijevati drvoprerađivače sa područje regije sa niže vrijednim drvnim sortimentima.

– Zahtijevamo da se ugovor za HI „Destilacija“ iz Teslića revidira na 3.000 metara kubna, ukupno za 2017. godinu, a da se ugovor za „Toplanu“ Banjaluka u količini od 3.500 metara kubnih stornira, jer ni „Toplana“ Prijedor, nije mogla biti u potpunosti snabdjevena sa područja Šumskog gazdinstva Prijedor – navode u dopisu.

Pored strateških preduzeća redovno snabdjevanje drvnim sortimentima zahtijevaju i za ustanove na području ovih opština. Tvrde da na prijedorskoj regiji postoji više od dva puta prerađivačkih kapaciteta u odnosu na sirovinu kojom raspolaže Šumsko gazdinstvo Prijedor. Kažu da drvoprerađivači sirovinu uvoze iz Hrvatske i Slovenije, te iz Unsko – sanskog kantona i iz privatnih šuma.

Istovremeno, iz „Šuma RS“ poručuju da se isporuka drvnih sortimenata kupcima radi na osnovu zaključenih ugovora, a da su količine određene u skladu sa odlukom Vlade RS. Poručuju da oni ne mogu raditi izmjene ugovora, te smatraju da se zajednički mora doći do rješenja, jer su „HI Destilacija“ i „Toplana“ Banjaluka ocijenjeni kao preduzeća od strateškog značaja.

Šume nema dovoljno

Prijedorskoj „Toplani“ godišnje treba 30.000 metara kubnih šumskih drvnih sortimenata. Sa druge strane, od Šumskog gazdinstva Prijedor dobiće 14.000 metara kubnih drveta, dok će 16.000 morati da obezbjede na druge načine. „Mlijekoproduktu“, treba 7.000 metara kubnih, a od lokalnog šumskog gazdinstva dobiće 6.000. U klasteru drvne industrije i industrije namještaja „Drvo“ koje okuplja 23 preduzeća iz prijedorske regije, kažu da godinama upozoravaju na problem preraspodjele drvne mase.

EuroBlic