Na suđenju četrnaestorici optuženih za zločine u selu Zecovi kod Prijedora, Tužilaštvo BiH uložilo je set materijalnih dokumenata, među kojima su i izvodi iz matične knjige umrlih za više od stotinu žrtava ubijenih u Zecovima.

Tužilac Izet Odobašić je uložio oko 120 izvoda iz matične knjige umrlih, odnosno žrtava događaja koji su opisani u optužnici, te oko 30 obdukcionih zapisnika o žrtvama.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi u julu 1992. godine, optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete Šestog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

U spis su uloženi jedinični i matični kartoni za sve optužene, njihova uvjerenja o državljanstvu Bosne i Hercegovine, kao i izvodi iz kaznene evidencije. Kako je pojasnio Odobašić, iz matičnih kartona se može vidjeti pripadnost optuženih Vojnoj pošti Prijedor te Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor.

Među uloženim dokumentima su odluke Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i Predsjedništva Srpske Republike o proglašenju ratne opasnosti.

Na većinu dokaza Odbrane nisu imale prigovor, osim da je datum smrti nekih osoba u matičnim knjigama izvan vremenskog perioda iz optužnice.

Suđenje se nastavlja 22. septembra, kada će Optužba nastaviti s ulaganjem materijalnih dokaza.

BIRN