Načelnik Policijske uprave Prijedor Dalibor Ivanić održao je redovnu konferenciju za novinare na kojoj je stanje bezbjednosti na području ove Uprave ocijenio kao stabilno i dobro.

U toku mjeseca avgusta ove godine evidentirana su ukupno 82 krivična djela. Rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi 70,9%, dok ukupna rasvijetljenost krivičnih djela iznosi 86,5%.

Broj povratnika/recidivista u izvršenju krivičnih djela je u padu za 18,2%, a maloljetnih izvršilaca krivičnih djela nije bilo.

U avgustu mjesecu evidentirano je 7 krivičnih djela protiv života i tijela, od kojih su sva rasvijetljena. Od ovog broja, evidentirano je jedno krivično djelo Teška tjelesna povreda sa smrtnom posljedicom po jedno lice.

Evidentiran je jedan pokušaj izvršenja krivičnog djela razbojništva, dok su u uporednom periodu u 2016. godini evidentirana dva krivična djela razbojništva.

U avgustu mjesecu ove godine prijavljeno je i jedno krivično djelo razbojničke krađe kojim je izvršilac, od radnice trgovačke radnje, otuđio novac u iznosu od 170 KM. Brzom intervencijom policijskih službenika PU Prijedor izvršilac je istog dana pronađen i lišen slobode, a pošto se radilo o povratniku u izvršenju krivičnih djela, licu je određen pritvor u trajanju do 30 dana. U avgustu mjesecu pritvor je određen za još dva lica koja su aktivnostima policijskih službenika PU Prijedor sprovedena tužiocu Okružnog javnog tužilaštva Prijedor. Za jedno lice pritvor je određen zbog počinjenog krivičnog djela „Nedozvoljena proizvodnja i promet opojnih droga“ kada je kod lica pronađena količina marihuane od 776 grama, dok je za drugo lice određen pritvor zbog počinjenog krivičnog djela „Teška tjelesna povreda“ kvalifikovana smrtnom posljedicom.

Kada je riječ o imovinskim krivičnim djelima, u avgustu mjesecu rasvijetljeno je pet krivičnih djela krađe mobilnih telefona, za koja je lišeno slobode jedno lice iz Bosanske Krupe, dok su u Novom Gradu rasvijetljene dvije lažne prijave krivičnih djela Teške krađe. Uz pomoć medija i građana rasvijetljeno je i jedno krivično djelo krađe novca sa bankomata u Prijedoru.

Što se tiče krivičnih djela u kojima su predmeti izvršenja vozila, u avgustu mjesecu ove godine evidentirano je jedno krivično djelo teške krađe izvršeno otuđenjem motornog vozila, koje je i pronađeno.

Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, evidentirana su 3 krivična djela i 4 prekršaja, a izvršeno je 5 oduzimanja opojnih droga. Oduzeta su ukupno 792 grama marihuane, 2 stabljike indijske konoplje, 25,53 grama opojne droge „Speed“i 24 tablete ekstazija. U saradnji sa Upravom za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS, u Banja Luci je pronađeno je i oduzeto 944 grama heroina i lišena su slobode dva lica iz Prijedora.

Tokom avgusta mjeseca evidentirana su 4 krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta.

Iz oblasti javnog reda i mira evidentirano je ukupno 65 prekršaja. U izvještajnom periodu nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. Broj prekršaja tuče i fizičkog napada smanjen je za 43,5%, dok je pojačanim aktivnostima policije na suzbijanju prekršaja prosjačenja, u okviru čega je do kraja proteklog mjeseca sprovedena i akcija, povećan broj prekršaja iz ove oblasti, tako da je u avgustu mjesecu evidentirano 10 prekršaja prosjačenja.

Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano je 2.689 prekršaja, a evidentirano je 114 saobraćajnih nezgoda, od kojih jedna sa smrtnom posljedicom po jedno lice. Iz saobraćaja su isključena 273 vozača, od čega 217 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola. Tokom avgusta mjeseca, zbog utvrđene koncentracije alkohola u organizmu preko 1,5g/kg, lišenjem slobode zadržano je 10 lica.

Tokom proteklog mjeseca Policijska uprava Prijedor je u kontinuitetu realizovala akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu brzine kretanja vozila radarskim sistemom „Dual“ i utvrđivanja alkoholisanosti vozača, kao i kontrolu motocikla, lakih motocikla i mopeda.

Načelnik Dalibor Ivanić je naveo da policijski službenici Policijske uprave Prijedor nastavljaju sa aktivnostima u okviru akcije „Zaštitimo djecu u saobraćaju“.

PU Prijedor